Diplomatski skandal: Rusija bh. entitet Rs tretira kao državu?

Predsjednik bh. entiteta Rs Milorad Dodik nalazi se u posjeti ruskom Sankt Peterburgu gdje se održava Sigurnosni forum. Uz njega se nalazi i bh. državni ministar sigurnosti Nenad Nešić.
Danas je zabilježen veliki propust jer je organizator odnosno Ruska Federacija posvetila bh. administrativnoj jedinici tretman jednak državi. Tome svjedoči i zastava Rs koju su organizatori postavili ravnopravno uz zastave ostalih država. Zastave Bosne i Hercegovine nije bilo.
Zastava Rs nalazi se među zastavama mnogih drugih zemalja učesnica Bezbjednosnog foruma u Sankt Peterburgu, navedeno je na X nalogu Milorada Dodika.
Na osnovu ovog diplomatskog propusta organizatora, koji sigurno nije slučajan, Rusi su dali entitetu Rs status države i za očekivati je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu.
Tako je zastava Rs-a postavljena uz zastave Saudijske Arabije, Srbije, Singapura, Sirije, Sao Tome i Principe, Sejšela…
Ovakav pristup, kao i puna podrška secesionističkoj politici koju u BiH sprovodi lider SNSD-a Milorad Dodik, samo su još jedan od pokazatelja ruskog malignog uticaja, ali i zašto su ruske diplomate u punoj ofanzivi i u New Yorku gdje se radi protiv donošenja rezolucije o Srebrenici, prenosi Klix.
Milorad Dodik je danas izjavio kako je zadovoljan činjenicom da je Rs tretirana na važnom nivou u Sankt Peterburgu i da je imao čast da se prvi obrati na konferenciji u vezi sa savremenim izazovima u polju sigurnosti. On je optužio Sjedinjene Američke Države da vode specijalni hibridni rat protiv Rs-a i Srbije.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment