Đukanović odgovorio Mandiću: Predlog Lekića za mandatara nema uporište u Ustavu, spreman sam za dijalog o važnim pitanjima

izvor: Pobjeda

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorio je na pismo Andrije Mandića, lidera Nove srpske demokratije na pismu koje mu je uputio u ime 41 poslanika, predlažući Miodraga Lekića za mandatara.

-Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama. Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore – navodi se u odgovoru Đukanović.

Đukanović, kako navodi, nema namjeru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu Miodragu Lekiću, ali tvrdi da taj predlog nema uporište u Ustavu.

-Ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku – naveo je Đukanović.

-Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore – dodaje predsjednik.

Ističe da je spreman za dijalog.

-Kao i uvijek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca. Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima – zaključuje Đukanović.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment