eMDe Alijansa Daniloviću: Prestanite da napadate FCJK

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj “eMDe Alijansa” najoštrije osuđuje stavove političara Gorana Danilovića, direktora Agencije za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja, koje konstantno upućuje jednoj od najboljih i najproduktivnijih visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori, Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Dobro nam je poznata motivacija gospodina Danilovića, jednog od glavnih kelnera velikosrpske kuhinje u Crnoj Gori, koji se tokom svoje političke karijere proslavio negiranjem crnogorskog identiteta i jezika, te pokušajima da unizi rad FCJK. Vjerovatno ga je to i preporučilo odlazećoj Vladi Crne Gore za tako visoku i važnu poziciju u sistemu obrazovanja pošto, kao što je cijeloj javnosti poznato, drugih referenci nema. Ali ima zacrtane zadatke koje su mu isporučili njegovi šefovi u Crkvi Srbije i kreatori srpske hegemonističke politike na prostoru Crne Gore. 

Što se nas kao zajednice tiče, vjerujemo da dijelimo stav o FCJK s većinom građana Crne Gore da se radi o izuzetnoj instituciji koja već godinama predano radi na afirmaciji crnogorske jezičke i kulturne baštine i koja jedina tokom posljednje tri godine javno govori o problemima u crnogorskom društvu i brani poziv intelektualaca koji ne pristaju da ćute.

Otrovne opaske o njihovome radu političara Danilovića političke su a ne suštinske prirode te mu zato poručujemo da se mane ćorava posla i ne komentariše stvari za koje nije kompetentan. Ako kojim slučajem pokuša osporiti rad FCJK neka bude upoznat s tim da će cijela dijaspora iz Crne Gore svim silama braniti tu instituciju. O radu gospodina Danilovića i njegovim pritiscima na akademsku zajednicu upoznaćemo brojne filološke katedre i kulturne institucije širom Njemačke kako bi imali uvida u to kako političari u Crnoj Gori ugrožavaju integritet visokonaučnih institucija.


Emira M. Ličina
Predsjednica eMDe Alijanse

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment