MUĆKE, CRNOGORSKA VERZIJA: Predsjedniku Odbora direktora Željezare „proradio“ moralni kodeks tek kada je objelodanjeno da je za jedno veče 19 puta koristio kompanijsku platnu karticu za lične potrebe

Perunovićevo noćno kockanje državnim novcem i ugledom

Prema saznanjima Pobjede, prije desetak dana u vrhu EPCG se na sastanku raspravljalo o kontroli upotrebe platnih kartica. Činjenica da se „incident“, prema Perunovićevom priznanju, dogodio prije dvadesetak dana, te da je o svemu izostala bilo kakva transparentna komunikacija prema javnosti, otvara pitanje – da li je u ovoj državnoj kompaniji postojala svjesna namjera da se slučaj zataška

piše: Duško Mihailović

Predsjednik Odbora direktora kompanije EPCG-Željezara Nikšić Marko Perunović podnio je juče ostavku na tu funkciju zbog, kako je naveo, „nesmotrenog korišćenja kompanijske platne kartice“ – za kockanje u kazinu, dan nakon što je objelodanjeno da je njome obavio navodno 19 transakcija od po 1.000 eura prema lancu kladionica Volkano.

Perunović u ostavci, čiji je tekst juče ujutro dostavljen provladinim medijima, navodi da je „nesmotrenost u noći između 27. 5. i 28. 5, subota na nedjelju, dovela do zamjene u korišćenju privatne i biznis kartice. Suma koja je povučena sa biznis kartice, odmah sljedećeg dana je uplaćena sa mog privatnog računa, čime se jasno vidi da nikakav pokušaj zloupotrebe i pribavljanja lične koristi nije iskazan“.

– No, da bi dušebrižnici, pored kojih milionske afere svakodnevno prolaze i čiji je smisao postojanja blaćenje uspješnih ljudi, bili potpuno spokojni, ja stojim iza svoje greške (bez obzira što apsolutno nikakva korist nije pribavljena) i dajem svoju neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Odbora direktora EPCG Željezara – navodi Perunović u ostavci upućenoj Odboru direktora EPCG – Željezara, članovima Odbora direktora EPCG i predsjedniku Odbora EPCG Milutinu Đukanoviću.

DEVETNAEST TRANSAKCIJA?!

Ostavka Perunovića uslijedila je dan nakon što je Alternativa Crna Gora, koja je dio poslaničke liste Pokreta „Evropa sad“, uputila preko svog Fejsbuk profila javno pitanje predsjedniku borda EPCG Milutina Đukanovića tražeći da potvrdi da li je

tačno „da se prije nešto manje od mjesec dana sa poslovno-platne kartice preduzeća EPCG Željezara-Nikšić izvršilo 19 transakcija od po 1.000 eura prema lancu kladionica Volkano“.

Oni su Đukanovića pitali i da li je tačno da je menadžment preduzeća EPCG Željezara – Nikšić njemu dostavio pisane dokaze o izvršenim transakcijama. Kako su kazali, ukoliko su navodi tačni, interesuje ih zbog čega se još uvijek nije sazvala hitna sjednica borda direktora zbog ozbiljnog etičkog prekršaja i zbog čega javnost o tome nije obaviještena.

ZVANIČNI PING-PONG

I Pobjeda je juče pokušala da dobije odgovore na ova pitanja, ali na naše pozive nijesu odgovarali ni Perunović ni direktor Željezare Đorđije Manojlović, dok nam je iz majke firme – Elektroprivrede Crne Gore – rečeno da oni nijesu adresa za to, imajući u vidu da Željezara ima svoje organe upravljanja i PR službu.

– Shodno aktima koji definišu poslovanje kompanija u okviru naše grupe, pitanja ovog tipa spadaju u ingerencije poslovodstva ćerke-firme, u ovom slučaju EŽN. EPCG a.d. Nikšić se, u svojstvu Skupštine akcionara, miješa tek ukoliko se ustanovi da su iscrpljena sva prethodna sredstva, tj. ukoliko se ispostavi da poslovodstvo ćerke-firme nije u mogućnosti da riješi problem koji utiče na poslovanje ili u slučaju da se, zbog eventualne ostavke jednog ili više članova OD EŽN, mora birati novi sastav OD ćerke-firme – kazali su iz EPCG.

Iz PR službe EPCG-Željezare, međutim, Pobjedi su, na pitanje da li mogu potvrditi da je Perunović podnio ostavku na mjesto predsjednika Odbora direktora Željezare, odgovorili da je to – u nadležnosti majke firme, odnosno EPCG.

– U odnosu na Vaše pitanje, dužna sam da Vas uputim na EPCG, kao organ koji postavlja i razrješava Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić, tako da su informacije o članovima istog isključivo u nadležnosti EPCG – saopšteno je kratko Pobjedi iz PR službe Željezare.

Perunović se, kako piše u tekstu ostavke, na taj čin odlučio kako bi ,,sačuvao integritet najznačajnije kompanije u CG – EPCG“, Milutina Đukanovića, te svoje porodice.

Potom naglašava da je u svom tromjesečnom boravku na mjestu predsjednika Odbora direktora Željezare „svim svojim bićem bio posvećen implementaciji

biznis-plana, usvojenog od matične kompanije i nesebično radio na sprovođenju datih mu zadataka“.

– Od prvog dana sam naišao na značajne poteškoće i opstrukcije, ali me je viši cilj vodio da dajem svoj maksimum – piše Perunović.

POKUŠAJ ZATAŠKAVANJA

Ukoliko se navodi Alternative – da je obavljeno 19 transakcija u iznosima od po 1.000 eura ispostave tačnim, što je indirektno potvrdio podnošenjem ostavke i Perunović, ovaj slučaj otvara nekoliko značajnih pitanja.

Prvo je, zašto je i kada napuštena praksa, koja je važila u vrijeme kada je EPCG-om upravljala italijanska A2A, kada je potrošnja na poslovnim platnim karticama bila limitirana na iznos od 5.000 eura.

Osm toga, s obzirom na činjenicu da je, prema saznanjima Pobjede, prije desetak dana kolegijum EPCG raspravljao upravo o ograničenju upotrebe platnih kartica, desetak dana prije Perunovićevog ,,incidenta“, te da je o svemu izostala bilo kakva transparentna komunikacija prema javnosti – otvara se sumnja da je u ovoj državnoj kompaniji postojala svjesna namjera da se slučaj zataška.

Na kraju, sudeći prema imovinskom kartonu koji je podnio Agenciji za sprečavanje korupcije, Perunović je prošle godine zaradio tek nešto više od 20.000 eura. Kako je, onda, od „pozajmljenih“ 19.000 eura od Željezare uspio „odmah sljedećeg dana“ da uplati cijeli iznos – sa svog privatnog računa?

Osim ako ga pod svjetlima kazina, ipak, nije ,,pogladila sudbina“. Svakako, biće zanimljivo vidjeti Perunovićev imovinski karton za ovu godinu, kada ga dostavi ASK-u.

KO JE MARKO PERUNOVIĆ

Perunović je postao poznat široj crnogorskoj javnosti kada je porodica u junu 2017. godine prijavila njegov nestanak u okolini Nikšića.

Ta epizoda je srećno završena pa je nakon tri dana lutanja i potrage, u kojoj su pored porodice i prijatelja učestvovali i članovi planinarskog kluba ,,Montenegro teram“, lovci, helikopterske jedinice, i spasilački klub ,,Extreme“, Perunović pronađen u jednoj napuštenoj kući u mjestu Međeđe.

Perunović je u decembru 2020. godine, nakon formiranja Vlade Zdravka Krivokapića, imenovan za državnog sekretara za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija kojim je rukovodio Mladen Bojanić.

Tokom 2021. godine kao javni funkcioner, kako je to Pobjeda objavila u aprilu prošle godine, kršio je Zakon o sprečavanju korupcije time što je obavljajući poslove za EPCG i Zavod za geološka istraživanja na osnovu tzv. ugovora o djelu prihodovao oko 14 hiljada eura u tim državnim preduzećima. To nezakonito ponašanje je prošlo bez sankcija.

Prema ugovoru o djelu, koji je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović potpisao 6. maja 2021. godine sa državnim sekretarom, predviđen je višemjesečni angažman Perunovića kao člana Komisije za analizu odnosa unutar EPCG grupe.

To tijelo bilo je jedna od 12 komisija koje je formirao Đukanović, a koje su pored deklarativnog „provjeravanja različitih segmenata poslovanja i rada bivšeg rukovodstva“, zapravo služile kao još jedan alat za „isisavanje“ novca iz crnogorskog elektro-energetskog sektora, ali i plaćanjanje partijski podobnih ,,revizora poslovanja bivšeg menadžmenta“.

Na osnovu ugovora o djelu između EPCG i tadašnjeg državnog sekretara za energetiku i rudarstvo, Perunoviću je isplaćeno 10.500 eura. Osim angažmana u EPCG, Perunović je imao i tromjesečni angažman u Zavodu za geološka istraživanja Podgorica, za koji mu je tokom 2021. godine isplaćivano 1.122 eura mjesečno, odnosno ukupno 3.366 eura.

Riječ je o iznosima koji su mnogo iznad onoga što predviđa Zakon, koji jasno kaže da javni funkcioner ne može zaključiti ugovor o pružanju usluga sa organom vlasti „ili privrednim društvom koje je u ugovornom odnosu, odnosno vrši poslove za organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju, osim ako je vrijednost tih ugovora manja od 1.000 eura na godišnjem nivou“.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner ne može da zaključi ugovor o pružanju usluga javnom preduzeću, koje je zakonodavac definisao kao privredno društvo u kojem država ili opština ima najmanje 33 odsto kapitala.

Advokat Veselin Radulović, koji je kao dugogodišnji punomoćnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) stekao bogato iskustvo u predmetima vezanim za korupciju, tada je za Pobjedu ocijenio da je sklapanje takvih ugovora definitivno u suprotnosti sa Zakonom o sprečavanju korupcije.

Zanimljiv detalj iz biografije Perunovića je i taj što je 2010. godine, kao preduzetnik, u Centralnom registru privrednih subjekata registrovao kafe-bar u Nikšiću zanimljivog naziva – „Del Boy Pub“, očigledno inspirisan izmišljenim likom iz BBC-eve komedije „Mućke“, Derekom Troterom, koji je uvijek u potrazi za lakom zaradom, bez postavljanja suvišnih pitanja.

KONFLIKT INTERESA

Da je državni sekretar Marko Perunović u konfliktu interesa, upozorila je još u oktobru 2021. godine bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je u jednoj emisiji na TVCG kazala da kao javni funkcioner prima i naknadu u državnom preduzeću EPCG.

Perunović je tada odgovorio da nije znao da je u konfliktu interesa i ako to bude tako, poručio je da je spreman da odgovara.

Da konflikt interesa nije nepoznat Perunoviću, govori i činjenica da je 13. maja, takođe 2021. godine, osim angažmana u EPCG, postao i član Odbora direktora preduzeća Energogas d.o.o. iz Podgorice čiji je osnivač javno preduzeće „Srbijagas“ koje je u vlasništvu Vlade Srbije.

Mediji su te godine objavili ovu informaciju, a u odbranu državnog sekretara tada je stao ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, pravdajući Perunovića da je kada je „shvatio da se nalazi u potencijalnom konfliktu interesa, podnio ostavku na mjesto člana Odbora direktora u Energogasu“.

Međutim, Zakon o sprečavanju korupcije nalaže da javni funkcioner koji u toku obavljanja te funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, odnosno opisanu funkciju, dužan je da u roku od 30 dana od početka obavljanja druge funkcije, odnosno dužnosti, podnese ostavku na javnu funkciju, a ne obratno.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment