EU je donijela jednu od najvažnijih odluka u istoriji: Jesmo li spremni na to?

Za 12 godina više neće biti moguće prodavati nove automobile na benzin i dizel. Odluka je to Evropskog parlamenta koji je dao konačno odobrenje za obveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine.

Što to znači u praksi?

Novi standardi emisija CO2 za automobile i kombije dio su zakonskog paketa “Spremni za 55”, a podržani su s 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

“Ovom uredbom podstiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama (…) Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i podstiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja.

Potrošačima će kupovina i korišćenje vozila s nultim emisijama biti pristupačniji, a brže će se razviti i tržište korišćenih vozila. Tako će održivi prevoz postati dostupan svima”, rekao je izvjestilac iz kluba liberala Jan Huitema (Renew).

Uredba predviđa da se za 12 godina u EU više neće prodavati novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija. 

U praksi to znači da novi automobili na tržištu više neće smjeti ispuštati CO2, ali s cesta neće još nestati automobili s motorima na unutrašnje sagorijevanje. Građani će i nakon 2035. godine moći voziti svoje postojeće automobile s motorima na unutrašnje sagorijevanje izgaranje, pa i kupovati korišćene automobile na benzin i dizel.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment