Grad s energijom i šarmom ljudi

Objavljena foto-monografija „Cetinje u 1000 slika (2009-2024)“, autora Veska Pejovića


Objavljena foto-monografija „Cetinje u 1000 slika (2009-2024)“, autora Veska Pejovića

Grad s energijom i šarmom ljudi

Grad s energijom i šarmom ljudiFoto: Naslovnica monografije Veska Pejovića

A.Đ.

Autor:A.Đ. 

Objavljeno: 24.04.2024. 09:50

Dodaj komentar

Foto-monografija ,,Cetinje u 1000 slika (2009-2024)“, autora Veska Pejovića, objavljena je u izdanju NU „Cetinje moj grad“. Autor je na monografiji radio dvije i po godine, a promocija djela planirana je za 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore.

Pejović je za Pobjedu kazao da je činjenica da danas imamo veoma malo foto i video zapisa o životu Cetinja u proteklom periodu bila jedan od ključnih razloga da počne razmišljati o ovom poduhvatu.

– Susret sa Cetinjaninom Veselinom Vujovićem, koji već dugo godina živi u Hrvatskoj, bio je ključni faktor da uložim u ovaj veoma složen i mnogo značajan projekat. Poenta je da se pričom u slikama za period od 2009. do 2024. godine „spoji“ ambijent kroz četiri godišnja doba s energijom i šarmom ljudi, kako bi se dobila čarolija koja ljepotom odiše i na najljepši način afirmiše prijestonicu Cetinje, duhovna dostignuća ovog prostora i daje doprinos kulturi sjećanja o kojoj se do sada, nažalost, malo vodilo računa. Nastojao sam da mozaik bude raznovrstan i „pitak“, da pored ambijenta grada i nacionalnih parkova „Lovćen“ i „Skadarsko jezero“, prikaže i detalje iz života grada, a da legende budu što kraće kako bi fotosi bili u prvom planu. Neke od njih su i mala dopuna uvodnog teksta – kazao je Pejović.

DINAMIKA

Slikar Dimitrije Popović je u recenziji zapisao da listanje monografije sugeriše živost, dinamiku različitosti u bogatstvu onoga što je fiksirano fotografskim kadrom.

– Fotografska slika je slika trenutka životne stvarnosti koja će u ovoj knjizi, premda je fotografija zaustavljeni trenutak u vremenu i samim tim ,,izvan“ životnog kontinuiteta, imati za mnoge, posebno one koji su se u knjizi našli, onaj

Bartovski ,,punctum“, ono što sjećanja i asocijacije vraća u život, što ih čini svjedokom vremena, a takođe i opšte temporalnosti svakodnevice u životu grada. Stoga svaka stranica praktički može na razne načine da pobudi posmatračevo afektivno sjećanje. Za generacije koje će tek doći foto-monografija će biti svojevrsna raskošna hronika u slikama jednog vremena, jedne sredine – zapisao je Popović.

Detalj iz monografije, Foto: I. Benić

U knjizi se, prema njegovim riječima, nižu slike i ambijenti s poznatim ili anonimnim likovima u profanoj svakidašnjici ili svečanom društvenom događaju. Ukazao je na pažljiv odabir fotografija koje su zabilježili objektivi majstora fotografskog umijeća, među kojima su i odabrane fotografije autora knjige. Za Popovića, posebnu atraktivnost imaju slike ambijenta grada ili njegove okoline u mijeni godišnjih doba, proljetnog cvata vegetacije, bujnog ljetnjeg zelenila, kadrova jesenjih kišnih i zimskim maglovitih, melanholičnih aleja cetinjskih parkova, atraktivne panorame Rijeke Crnojevića…

DOŽIVLJAJ

Publicista Marko Špadijer je u recenziji zapisao da je Vesko Pejović napravio foto-monografiju Cetinja sa hiljadu slika odnoseći se prema njoj kao ilustrovanom porodičnom albumu.

– Knjiga predstavlja objektivni, ali i lični doživljaj grada. U njoj su sabrane

fotografije raznih autora kao mozaik priče o gradu, ljudima i događajima. Doživljava se kao hronika crnogorske prijestonice u kojoj zajedno stoje fotografski zapisi, istorijske reminiscencije i lični odnos prema njima. Pejović kao da je htio da ispiše hiljadu modernih Šeherezadinih foto-priča i smjesti ih u istorijske ramove svoga grada. Album Cetinja, Njeguša, Rijeke Crnojevića, Lovćena, nacionalnih parkova sadrži dokumente, zaustavljeno vrijeme, izvorno i autentično. Fotografiju koristi kao alat da ispriča priču o gradu, životu građana, ambijentu, ljubavi… Njegovi lični stavovi i impresije su između sna i jave – zapisao je Špadijer.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment