Jadna je politika koja trguje stavom o genocidu

GLAVE U PIJESKU: Vlada i skupštinski Odbor za međunarodne odnose odbili da u dnevni red jučerašnjih sjednica uvrste pitanje kosponzorstva rezolucije UN o Srebrenici

Onaj nemušti odnos prema vrijednostima na kojima se zasniva država Crna Gora, kao i njen evroatlantski put, kojim je premijer Milojko Spajić pokazao svoje nepolitičko biće, nespremno da donese ma kakvu odluku koja ima za cilj progres Crne Gore i rast njene međunarodne reputacije, velika je opasnost za crnogorsko društvo i njen budući politički put – ocijenila je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč

autorke: Đurđica Ćorić i Ana Ivanović


Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike iz parlamentarne većine odbili su juče da u dnevni red sjednice tog radnog tijela uvrste inicijativu o konsponzorstvu rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, a isto je učinila i Vlada Crne Gore. 

Ovu inicijativu Odboru je predložila poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković-Kuč, a među članovima tog tijela iz reda parlamentarne većine samo nezavisni poslanik sa izborne liste Pokreta ,,Evropa sad“ Seid Hadžić nije glasao protiv njenog prijedloga.

To što njena inicijativa nije podržana, za Vuković-Kuč predstavlja odnos vladajuće većine prema rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

– Onaj nemušti odnos prema vrijednostima na kojima se zasniva država Crna Gora, kao i njen evroatlantski put, kojim je premijer Milojko Spajić pokazao svoje nepolitičko biće, nespremno da donese ma kakvu odluku koja ima za cilj progres Crne Gore i rast njene međunarodne reputacije, velika je opasnost za crnogorsko društvo i njen budući politički put – upozorila je ona u izjavi za Pobjedu.

Glasanje pred Odborom je okarakterisala kao „skandalozno“ i istakla da to predstavlja direktan udar na sve što je nezavisna Crna Gora stvorila kao svoj kapital.

– Stav prema genocidu u Srebrenici je pitanje čovječnosti i jadna je politika koja time trguje i koja ovim pitanjem može biti ucijenjena – poručila je Vuković-Kuč.

NAJAVA SLIČNIH STRAHOTA

To što su članovi Odbora za međunarodne odnose odbili da se izjasne po pitanju rezolucije o Srebrenici za izvršnu direktorku Akcije za ljudska prava Teu Gorjanc-Prelević je razočaravajuće i zabrinjavajuće.

– Tačno je da Vlada vodi domaću i spoljnu politiku, ali i Skupština ima nadležnost da donosi preporuke i u ovom kontekstu mislim da je Odbor za međunarodne odnose mogao usvojiti preporuku da Crna Gora bude kosponzor rezolucije UN o genocidu u Srebrenici. To što je Odbor odbio priliku da o tome govori je prilično razočaravajuće. Naravno, današnji dan je obilježila sasvim razočaravajuća odluka Vlade da to pitanje ne stavi na dnevni red iako se već narednog četvrtka o rezoluciji glasa u Generalnoj skupštini UN. Skretanje Vlade sa državnog kursa koji su utvrdila dva skupštinska akta o osudi genocida u Srebrenici je veoma zabrinjavajuće – rekla je ona Pobjedi.

Gorjanc-Prelević upozorava i kako negiranje genocida može samo da znači najavu sličnih strahota ubuduće.

– I dalje se nadamo da će Vlada uvidjeti značaj kosponzorstva za međunarodnu reputaciju države i da će naći način da u narednim danima tu rezoluciju sponzoriše zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH, Sjevernom Makedonijom i drugima – navela je ona.

Odbijanje predstavnika partija vlasti da u dnevni red Odbora za međunarodne odnose i iseljenike uvrste rezoluciju o Srebrenici poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević vidi kao jasan znak da se aktuelna parlamentarna većina rukovodi zvaničnim stavovima koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Podsjećajući na izjavu koju je dan ranije medijima dao premijer Spajić i u kojoj je, u svom maniru, kazao da ga to pitanje ne zanima, Zirojević kaže da ga uopšte ne iznenađuje to što su kolege iz parlamentarne većine glasale protiv inicijative.

– Više me iznenađuje taj jedan koji nije ispoštovao njihov stav – rekao je Zirojević Pobjedi.

Dodao je i da opozicija po ovom pitanju radi sve što je u njihovoj moći.

– Nećemo imati sjednicu Skupštine na kojoj bismo mogli to problematizovati. Sjednica Odbora je bila pravo mjesto za to, ali smo čuli kakav je stav. Mislim da je javnosti jasno na koji način parlamentarna većina obesmišljava kontrolnu ulogu i bilo koju inicijativu koju opozicija uputi u skladu sa poslovnikom – ocijenio je Zirojević i dodao kako se plaši da im je u tom pogledu manevarski prostor prilično sužen.

KAD MANDIĆ BIRA NOTE

On ne očekuje da će u parlamentarnoj većini doći do promjene stava. Smatra i da Crna Gora, sa aktuelnom Vladom i parlamentarnom većinom, neće biti kosponzor rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici. Time će, poručuje Zirojević, na međunarodni ugled naše zemlje biti bačena „ozbiljna ljaga“.

– Jer smo uvijek imali vrlo jasan stav o ovom i o brojnim drugim pitanjima, koji je, nažalost, danas doveden u pitanje – kaže Zirojević.

On je podsjetio i na nedavno glasanje o prijemu Kosova u Savjet Evrope kada su se tri poslanika iz Crne Gore o tom pitanju različito izjasnila i naveo da je ono što se juče dogodilo pred Odborom za međunarodne odnose „samo nastavak te i takve politike“.

Kaže i kako, sve dok su konstituenti ZBCG u parlamentarnoj većini, on nema nikakvu nadu da će se naša država vratiti na pravi put.

– To kažem jer mi se čini da je PES prilično prilagodljiv. Da imaju neku drugu parlamentarnu većinu, igrali bi kako ta parlamentarna većina svira. S obzirom na to da njima note bira Andrija Mandić, onda su i stavovi Vlade i muzika koju slušamo, nažalost, ovakvi kakvi su – poručio je Zirojević.

Predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović osvrnuo se na činjenicu da rezolucija UN o genocidu u Srebrenici nije uvrštena ni u dnevni red jučerašnjeg zasijedanja Vlade, navodeći da je to nedopustivo.

Vlahović je na platformi Iks pitao ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića i premijera Spajića „Ima li koga u Vladi da traži izjašnjavanje o kosponzorstvu Rezolucije UN“.

– Ili bar o stavu Crne Gore o toj rezoluciji? Jeste li vi svjesni što radite? – pitao ih je on. 

Gradonačelnica Sarajeva pozvala 49 gradova da podrže rezoluciju 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je 49 prijateljskih i pobratimskih gradova da podrže rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

– Uvaženim kolegama gradonačelnicima, svima nama koji bezrezervno tragamo za istinom, pravdom i mirom, ovo je moralna, ljudska i profesionalna odgovornost. Solidarnost naših prijatelja širom regije, Evrope i svijeta, bila je svjetionik nade u najmračnijim trenucima u istoriji Sarajeva. Potrebna nam je ponovo! Rezolucija o genocidu u Srebrenici svjedoči našoj zajedničkoj predanosti istini, pravdi i sjećanju. O ovoj će se rezoluciji raspravljati na sljedećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u maju mjesecu. Kao ponosna Sarajka, Bosanka, gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine, pozivam vas da podržite rezoluciju. Zajedno možemo osigurati da se glasovi žrtava čuju i da pravda ponovo pobijedi zlo – navela je Karić u pozivu.

Reagujući na njen apel, odbornici DPS-a i SD-a u podgoričkom parlamentu Vladan Arsović i Miloš Mašković pozvali su upravu Glavnog grada i gradonačelnicu Oliveru Injac da potvrdno odgovori na inicijativu grada pobratima Sarajeva i da zajedno podrže rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Nadamo se da se neće voditi primjerom premijera Milojka Spajića koji nije imao konkretan odgovor na ovo pitanje – napisao je Arsović na platformi Iks.

Mašković je, sa druge strane, ocijenio da bi podrškom toj inicijativi gradonačelnica, ali i predsjednika Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović pokazale da su svjesne važnosti solidarnosti i zajedničkog djelovanja u promovisanju istine, pravde i mira.

– Razumijemo moralnu, ljudsku i profesionalnu odgovornost koju ovaj poziv nosi, zbog čega snažno podržavamo inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, da se pridružimo i podržimo rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici. Ovo je prilika da kao pobratimski gradovi stanemo rame uz rame u sjećanju na žrtve i u borbi protiv zaborava, čime potvrđujemo našu predanost zajedničkim vrijednostima i pravdi. Očekujemo da će naša podrška biti još jedan korak naprijed ka izgradnji trajnog mira i boljeg svijeta za sve nas – poručio je Mašković.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment