Kurti pisao Zelenskom: Rusija i Srbija žele da prošire sukob na Zapadni Balkan

Kosovski premijer uputio pismo ukrajinskom predsjedniku

Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je pismo ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u kojem navodi da ne postoji ništa što bi Rusija i Srbija željele više od toga da prošire sukob iz Ukrajine na Zapadni Balkan.

-Vaša svrha je naša svrha, vaša borba je naša borba – napisao je Kurti povodomobilježavanje godišnjice rata u Ukrajini, prenosi KoSSev.

Kurti je Zelenskom poručio da se širom svijeta često šalju čestitke povodom obilježavanja godišnjica nezavisnosti i oslobođenja, ali rijetko kada pohvale na „godišnjicu stalnog otpora“.

-Mi smo dva naroda koji su izgubili mnoge od naših najboljih građana zbog imperijalističkih planova susjednih zemalja za otimanje zemlje. Iako smo geografski udaljeni, sa populacijama veoma različitih veličina, naše istorije u prošlom vijeku i danas dijele izuzetne sličnosti. U toj istorijskoj prilici se naši putevi ukrštaju – rekao je on.

Dodaje da su Albanci prije 23 godine započeli otpor, te da im je NATO pomogao da „okončaju genocidni ciklus Srbije“.

-Devetnaest svjetskih demokratija okupilo se da zaustavi genocid Srbije nad našim narodom. Sada ste na prvoj liniji novog rata koji mora da okonča genocid Rusije nad vašim narodom i njene imperijalne pokušaje da preuzme vašu teritoriju. I opet vas podržavaju demokratije, članice NATO-a, kao što su podržale nas – zaključuje Kurti.
Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment