Lavrov otkrio kakvu je poruku dobio od Blinkena: Ovdje se uopšte ne radi o Ukrajini

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je preko egipatskog kolege Sameha Šukrija dobio “određenu poruku” od Entonija Blinkena.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa Šukrijem rekao da je Rusija spremna da čuje svaki ozbiljan predlog usmjeren na sveobuhvatno regulisanje sadašnje situacije.

“Ministar spoljnih poslova Egipta je rekao da je predao poruku američkog državnog sekretara Blinkena, koji je nedavno bio u posjeti Kairu. Potvrđujem tu informaciju. Uvijek smo govorili da je Rusija spremna da sasluša svaki ozbiljan, ističem to, predlog koji je usmjeren na normalizaciju čitave sadašnje situacije na sveobuhvatan način. I s tim u vezi ponovo smo čuli poruku o tome da Rusija mora da prekine, da ode i da će onda sve biti u redu”, rekao je Lavrov.

Ali, dodao je on, Blinken nije naveo drugi dio poruke, a on se tiče stvarnog interesa SAD i Zapada koji je izložio generalni sekretar NATO tokom posjete Južnoj Koreji.

“U jednom od obraćanja on je rekao da Rusija mora da izgubi, da mora biti poražena, da Zapad ne smije da dozvoli da Ukrajina izgubi jer onda će izgubiti i Zapad. I izgubiće, rekao je Stoltenberg, čitav svijet. Odnosno on je imao smjelosti da govori ne samo u ime tridesetak članova NATO, nego i svih ostalih država svijeta, Azije, Afrike, Latinske Amerike”, naveo je on.

Takođe je dodao da će NATO zbog toga realizovati svoju globalnu odgovornost, rekao je Lavrov. “Prema mom mišljenju, sve je jasno, ovdje se uopšte ne radi o Ukrajini.

Kijevski režim ispunjava volju SAD a njihov glavni cilj je da se na svjetskoj sceni ne dozvole nikakvi događaji koji bi doveli u pitanje hegemoniju SAD u savremenom svijetu.

“Zbog toga je poruka nepotpuna, ja sam dopunio umjesto Blinkena na čemu insistiraju SAD kada pozivaju Rusiju da se zaustavi i ode iz Ukrajine”, naveo je Lavrov.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment