Novi predśednik crkvene opštine Podgorica o planovima, položaju CPC, odnosu sa drugima…

Zoran Mugoša odnedavno je predśednik crkvene opštine Podgorica. Portal montenegrousworldnews  sa njim je razgovarao o planovima za naredni period, o položaju CPC i njenih vjernika, te o saradnji sa ostalim vjerskim organizacijama.

Intervju prenosmo integralno.

MUWN-Gospodine Mugoša od nedavno ste na čelu crkvene opštine Podgorica. Kakvi su Vam planovi za naredni period?

-Planova ima jako puno, treba napraviti prioritete. Prije svega je najbitnije vjernicima CPC u Podgorici ,kojih je na desetine hiljada, obezbijediti da imaju mogućnost da ostvaruju svoja zagarantovana prava i slobode i upražnjavaju svoju pravoslavnu vjeru. Pod planovima ,da ne bude to previše ambiciozno, treba napraviti dobru organizaciju crkvenih odbora u svakom dijelu grada, početi na novi način razmišljati o rješavanju objekta saborne crkve u Podgorici, kao i pratećih objekata, parohijskog doma koji bi imao sav potrebni sadržaj, kancelarije, salu, biblioteku, prostor za stanovanje svještenika…
Mišljenja sam da treba da pripremimo uslove da se ovi planovi realizuju u skoroj budućnosti, jer od prostora zavisi mogućnost organizacije drugih sadržaja : hora, humanitarnog djelovanja i drugih sadržaja koji su nepohodni…

MUWN- Vjernici CPC u Podgorici nemaju mjesto gdje bi mogli da upražnjavaju svoje vjerske obrede. Dugo godina bilo je riječi o dodjeli placa i izgradnji hrama, međutim dalje od priče se nije otišlo. Da li ćete se u narednom periodu pozabaviti tim pitanjem?

-Ne postoji ništa bitnije za nas pravoslavne Crnogorce u Podgorici od rješavanja ovog pitanja, mi u Crkvenoj opštini CPC u Podgorici svjesni smo da će biti potrebno vrijeme i ogromni rad da se realizuje ova potreba ali smatramo da treba ovom pitanju prići na drugačiji način. Mi ne odustajemo ni od jedne crkve ili manastira kojeg su podizali naši preci i koji su bili vlasništvo knjaževine Crne Gore ili vlasništvo bratstava, sela i plemena…

Nad tim bogomoljama u budućnosti treba regulisati vlasništvo kao što je bilo predviđeno zakonom iz 2019 godine, da svi objekti za koje ne postoje dokazi o vlasništvu budu svojina države Crne Gore. Smatramo da i poslije nas treba da ostane podignuta crkva koja će svjedočiti o ovom periodu u kojem živimo kao i o predhodnih 30 godina kada su naša prava kao vjernika osporavana i na razne načine opstruirana. Kao jedno od rješenja vidimo, da mi nađemo mjesto koje nam odgovara, skupimo novac i kupimo zemljište za izgradnju saborne crkve u Podgorici, jer čekanje da nam zemljište bude dodijeljeno je očigledno izgubilo svaki smisao. Mi želimo i hoćemo a od nas zavisi da li ćemo se organizovati da kupimo zemljište i izgradimo sabornu crkvu u Podgorici.

MUNW- Položaj CPC i njenih vjernika odavno nije bio teži. Trpe diskriminaciju na svim nivoima. Na koji način se izboriti sa tom diskriminacijom i kršenjem osnovnih ljudskih prava , koje sprovodi aktuelna vlast u Crnoj Gori?

-Ovo pitanje prevazilazi naše ingerencije kao predstavnika Crkvene opštine mogu odgovoriti kao vjernik CPC, mislim da naš odgovor može biti da se dobro organizujemo i udružimo jer među nama ima i istaknutih pravnika, na svaku diskriminaciju odgovarati tužbom i upoznavati međunarodnu javnost.

MUNW- Da li planirate da borbu za ostvarivanje svojih prava nastavite i pred međunarodnim institucijama?

I ovo pitanje prevazilazi naše ingerencije. Da bi bilo jasnije, Crkvena opština je jedan od organa u Crkvi koji se isključivo bavi stvaranjem uslova da se na teritoriji koju pokriva crkvena opština unaprijedi i organizuje na najbolji način odvija vjerski život parohija i da se pomogne svještenstvu da svoju misiju sprovodi na korist vjernika.

MUWN-CPC je i u potpunoj medijskoj blokadi. Na Javnom servisu , koji se finansira novcem svih građana Crne Gore , informacije o CPC je gotovo nemoguće naći.

-Čitava Crna Gora je u blokadi ali imamo puno mogućnosti preko portala i drugih vidova da prenesemo naše stavove.
Za sve što se događa vezano za CPC trebamo snositi i mi odgovornost. Nijesmo imali pravo da vjerujemo u nečiju dobru volju , da smo više energije utrošili u organizovanje, slogu i zajedništvo među nama vjernicima CPC mislim da bi svi respektovali rezultate.

MUWN- Moramo se prisjetiti i istorijskih činjenica i nasilnog ukidanja CPC nakon srpske okupacije Crne Gore 1918. Iako je prošlo više od 100 godina hramovi koje su gradili Crnogorci , a koje je koristila autokefalna CPC i dalje su u vlasništvu SPC. Aktuelna vlast je to potpisivanjem tzv Temeljnog ugovora i pravno uredila. Kako otkloniti tu vjekovnu nepravdu i Crnoj Gori vratiti ono što joj je okupacijom oteto?

-To se može riješiti na više načina ali najprihvatljiviji je zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Država Crna Gora ako ne želi da se kreiraju dodatni problemi u vezi sa ovim to mora riješiti na pravedan način i pružiti slobodu korišćenja crkava i manastira svim vjernicima.

MUWN- Da li CPC ima komunikaciju ili kontakte sa vaseljenskom patrijaršijom? Ovo vas pitam zbog toga što jurisdikcija jedne pravoslavne crkve može se prostirati samo u okvirima države čije ime nosi. To kakonsko pravo krši SPC , reklo bi se uz blagoslov Vaseljenske patrijaršije.

-Mislim da treba svi da shvatimo da mi kao vjernici možemo imati svoje želje ali pitanje saradnje sa ostalim Crkvama je u nadleznosti najviših crkvenih vlasti u CPC.

Nama u ovom periodu ostaje da radimo i pomažemo našem svještenstvu i crkvi u cjelini, kada vide našu vjeru, volju i organizaciju svi će pomoći u rješavanju našeg pitanja.
Ne trebaju nama peticije , treba nam prisustvo na bogosluženjima naše crkve, da sve naše obrede u porodici obavlja svještenstvo CPC , a rezultati će biti vidljivi svima koje to interesuje.

MUWN- Neke od pravoslavnih crkava odavno su poput i država prihvatile Gregorijanski kalendar. CPC još nije, a od ove godine crkva u Ukrajini je to uradila. Da li se u CPC govori ili razmišlja o tome?

-Kalendarsko pitanje je veoma složeno i tu se ne pomjera samo datum Božića već svih datuma u kojima se proslavljaju određeni svetitelji (nepokretni praznici) vezani za datum. Ovo pitanje mora biti rešavano velikim koncezusom u pravoslavnom crnogorskom narodu a jedino je Sveti Sinod CPC pozvan da to rješava.

MUWN-Kakvu saradnju CPC ima sa ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori?

-Mir, ljubav, suživot i poštovanje je naš odnos prema svima koji žive i poštuju našu Crnu Goru i CPC.

MUWN- Za sam kraj , koja je Vaša poruka čitaocima?

-Voljeti svoju zemlju i boriti se za prava Crnogoraca u svakom pogledu, sveta je obaveza prema precima koji su prolili krv za časno ime crnogorsko, kao i obaveza prema našim potomcima, da im ovo breme ne ostavljamo da ga oni rješavaju.
Koristim ovu priliku da pozdravim sve ljude dobre volje, koji na bilo koji način daju podršku da se pitanje prava Crnogorske pravoslavne crkve riješi na pravedan i častan način. Poseban i veliki pozdrav za našu dičnu dijasporu koja nikada nije zaboravila svoju Crnu Goru.
Pravda je spora ali dostižna. Vjerujem u Božiju pravdu i istorijsku istinu koja je na strani Crnogoraca.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment