Mitrović: Institucije moraju snositi odgovornost za kršenje propisa

Problem Crne Gore kao društva su neizgrađene institucije, ocijenila je dr pravnih nauka Gordana Mitrović, dodajući da se, u želji da se brže-bolje promijeni sve staro, srlja u rješenja koja samo prave probleme.

Gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV, Mitrović je istakla da su upravo institucije, ali i jedan od lidera Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić prekršili određeni broj propisa.

Komentarisala je i to što se niko još nije pozabavio pitanjem srpskog državljanstva predsjedničkog kandidata Andrije Mandića koji je i sam priznao da ga posjeduje.

“Za sve ove godine promijenilo se toliko ministarstava, a niko se nije pozabavio ovim pitanjem”, kazala je Mitrović, ocjenjujući da institucije moraju snositi odgovornost za svoj rad.

Kada je riječ o kandidaturi Mandića, Mitrović kaže da bi DIK morao strogo da se pridržava zakona i pozitivno-pravnih propisa i da u istim slučajevima postupa jednako.

“Građani moraju da utiču na to da društvo izgradi pravne institucije takve da možemo u njih da se pouzdamo – da će zakonito vršiti dužnosti, a da samo u izuzetnom slučaju, ukoliko prekrše Ustav i zakone i druge propise, građani budu sigurni da će imati priliku da svoje pravo ostvare pred drugim nadležnim organima”, navodi Mitrović.

Smatra da je nevjerovatno da se odjava državljanstva sprovede za jedan dan, ističući da je riječ o kršenju zakona, a ne samo teoretskoj ili praktičnoj mogućnosti da li je to moglo da se obavi 15. februara, na dan državnog praznika.

“Predsjednik (Milo) Đukanović još dobro vrši svoju funkciju. Institucija Predsjednika je jedina koja funkcioniše u Crnoj Gori u posljednje dvije i po godine”, dodala je Mitrović.

Ona je ocijenila da su zakoni u Crnoj Gori prilično loši i puni pravnih praznina.

“S druge strane, nadležni organi koji se bave tumačenjem i sprovođenjem prava nemaju drugi zadatak. Svi naši problemi proizilaze iz toga što suviše kreativno tumačimo pravne norme i popunjavamo pravne praznine”, poručila je Mitrović.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment