Misterija rožajske freske

Preuzeto sa FB profila Vukašina Perovića

  I jutros je aktulan crtež u crnogorskoj crkvi u Rožajama, u kojoj kao podstanari borave popovi crkve Srbije. Crkvu su obnovili rožajski muslimani, pa je ta veoma ružna slika, za koju popovi kažu da je freska, tim više skandaloznija. Ipak, možda nije sve onako kako nama izgleda. Prvi je detalje dobro primijetio Ivan, kasnije i mnogi drugi. Ako iz drugog ugla pogledamo taj amateski rad, viđećemo neku sasvim drugu poruku.
  Naime, neki smatraju da je lik koji na slici drži mač ustvari Miloš Obrenović. Njegova roba, crveno, plavo, bijelo simbolizuje trobojku koju mu je nametnuo Sultan, a zamah mačem je juriš na crnogorsku autokefalnu crkvu. Poruka Crnoj Gori je da se i njena crkva mora pokoriti moćnom Sultanu, kao što je kroz vjekove pokorena crkva Srbije. 
  Drugi lik je mlađani Vuk Karadžić. Juriša na kolijevku koja simbolizuje crnogorski jezik je napad na porijeklo jezika, koji je on kasnije uzeo, ponio u Srbiju i dao mu ime srpski. Da bi se sakrila istina, treba da se uništiti trag, porijeklo i istorija. 
  Kao i neka druga umjetnička djela, tako je i rožajski crtež obavijen velom tajne. Kao i sve nacrtano i ovo daje posmatraču slobodu, da njegovo oko izabere ugao gledanja a on sam shvati sliku na svoj način. Sigurno će proći decenije dok se prava poruka ne otkrije narodu. Za sada mi obični smrtnici, možemo rožajske crteže da tumačimo onako kako ih mi vidimo. Neko vidi muslimane i Turke, a neko Vuka i Miloša.
Podijeli:

Related posts

Leave a Comment