Na Fakultetu političkih nauka sinoć promovisane knjige Srđe Martinovića, akcenat stavljen na Crnogorsku gardu

Prikaz vojske kroz vjekove na ponos novim generacijama

piše: nada Đurđevac

Četiri knjige Srđe Martinovića, među kojima su one posvećene razvoju crnogorske garde, promovisane su sinoć na Fakultetu političkih nauka UCG. Ocijenjeno je da je autor hrabrim, oštrim perom predočio crnogorski istoriju na koju treba da budemo ponosni, te da je takvo izdanje priređeno prvi put.

Promovisana je edicija knjiga Crnogorske biblioteke – Crnogorska garda, Crnogorska žandermerija, Dnevnik ministra Rista Popovića i Ratni dnevnik brigadira Petra Lompara, u izdanju Instituta za vojnu istoriju Crne Gore.

Autor Martinović je govorio o zahtjevnom procesu stvaralaštva, te je sve objasnio, uz osmijeh, da ga knjige dovode do niza problema. Kaže da ukućani jedva hoće da razgovaraju sa njim, pružaju otpor njegovom pisanju, jer je potpuno zatrpan dokumentacijom, knjigama…

– Ova knjiga o gardi je došla krišom, u garažu sam je unio u duboku noć, dok su duboko svi spavali. To je zanimljivo i istinito – rekao je on.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević pričao je o crnogorskoj gardi i pohvalio Martinovića što je u današnje vrijeme našao motiv da piše o vojsci kroz vjekove. Rekao da ima osjećaj ponosa i zadovoljstva zbog toga. Kaza je da se Martinović nije bavio samo prošlošću, da je dobar dio knjige posvetio gardi crnogorske vojske koja je formirana 2006.godine, kada je Crna Gora povratila nezavisnost. Dalje je pričao o tome kako se uočava pauza u periodu od 1918. do 2006.godine, te da bi volio da taj vremenski okvir bude pokriven. Može se, kazao je Lazarević, pronaći dosta i fotografija i tekstova koji govore o Crnogorcima koji su vrijedni pažnje.

– Da bude obuhvaćen taj period za kojim žalimo što nijesmo imali više informacija – rekao je Lazarević.

Naveo je i da bi volio da se u arhivi u muzeijima drugih država pronađe više materijala, da dobijemo neke nove impresije o Crnoj Gori.

Objasnio je i kako se često o gardijskim sastavima misli da su isključivo namijenjeni za protokol, što nije tačno. Prevashodno su namijenjeni za zaštitu komadanta, državnih rukovodilaca, najvišeg komandnog tijela države u krizama i ratu.

– Kroz fotografije se može vidjeti taj stav, to dostojanstvo, ozbiljnost i požrtvovanost. Sa njima nema šale – rekao je Lazarević.

Istakao je da su oni ponos, te da su se potrduili da dođu do uniforme koja predstavlja spoj prošlosti sa modernim pogledom na vojničku uniformu i po tome su prepoznatljivi gdje god da se pojavimo, a prisustvuju na raznim događajima širom Evrope. Lazarević je kazao i da ne mislim da svi treba da se bavimo isključivo prošlošću, da je Martinovića doživio kao nekoga ko stvara stadašnjost koja će sjutra biti prošlost, a na koje će nove generacije biti ponosne.

– Martinović je pokazao da kroz ovo djelo treba da se poprilično posvetimo stvaranju sadašnjih vrijednosti na koje će naši potomci biti ponosni – rekao je on.

Profesor dr Savo Marković kazao je knjiga o crnogorskoj gardi prati razvoj crnogorske državnosti, te da se divi Martinoviću što se odvažio da piše tako vrijednu knjigu sa izazovnom tematikom. Precizirao je da je Martinović pratio razvoj države sve do današnje moderne garde.

Direktor Uprave policije Nikola Terzić, takođe, pohvalio je hrabrost Martinovića, navodeći da je crnogorska policija kroz istoriju doživjela transformaciju i da danas govorimo o jednom organu koji je više profesionalan nego što je bio ranije. Rekao je da se bilježi da je policija bila usmjerena ka onom pravcu koji mu ne pripada, te da danas policija ,,ne drži stranu nijednoj političkoj aprtiji, već da je na strani Ustava, građana i njihovih interesa”.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment