Onufrijevu jerarhiju i dalje kontroliše Moskva – ekspertiza ukrajinske vlade

Priredio: V.J.

Državna služba za etnopolitiku i slobodu savjesti (DESS), glavni izvršni organ za ove oblasti Vlade Ukrajine, objavila je izvještaj da je UPC (MP) — jerarhija mitropolita Onufrija Berezovskog koja je 27. maja prošle godine, izmjenom Statuta (Ustava) na svome arhijerejskome saboru, samoproglasila nezavisnost od Moskve — zapravo i dalje dio Ruske pravoslavne crkve, samoupravni kao od 1990. godine, a ne autokefalni.

Drugim riječima, radi se o „virtuelnome razvodu”, tj. nepostojećem odvajanju jerarhija na čijem su čelu Berezovski i patrijarh Kiril Gundjajev.

Vjeruje se da će ova ekspertiza imati dodatni uticaj na usvajanje zakonskih izmjena u ukrajinskome parlamentu, najvjerovatnije tokom sljedećega mjeseca. Najavljuje se da će se ograničiti ili sasvim ukinuti djelovanje UPC (MP), koja je u ukrajinskoj javnosti pod dokumentovanom stigmom da ideološki i dijelom operativno predstavlja „petu kolonu” ruske krvave agresije.

Zakonski prijedlog № 8371 — nazvan: O izmjenama i dopunama pojedinih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini — podnio je parlamentu premijer Denis Šmigalj ispred Vlade, kako je to prije dva mjeseca najavio predśednik države Volodimir Zelenski u video obraćanju naciji.

Nakon zasijedanja Savjeta za nacionalne bezbjednost i odbranu, tada je Zelenski obećao „nacrt zakona o onemogućavanju aktivnosti vjerskih organizacija u Ukrajini povezanih s centrima uticaja u Ruskoj Federaciji”.

S tim u vezi, Državna služba za etnopolitiku i slobodu savjesti (DESS) objavila je sada ekspertski izvještaj, čije glavne nalaze predočavamo:

– U skladu s odlukom Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine od 1. decembra 2022. „O određenim aspektima djelovanja vjerskih organizacija u Ukrajini i primjeni posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mjera (sankcija)“, koja je stupila na snagu Ukazom Predśednika Ukrajine od 1. decembra 2022, Državna služba za etnopolitiku i slobodu savjesti u roku od dva mjeseca omogućila je vjersku analizu Statuta o upravljanju UPC [MP] i vezi prisutnosti crkveno-kanonske veze s Moskovskom patrijaršijom [Ruskom pravoslavnom crkvom].

– Za izvršenje tog zadatka osnovana je Stručna grupa u koju je uključeno pet profesora, doktora nauka i jedan kandidat za doktora nauka — specijalisti iz područja vjere, crkvene istorije, slobode savjesti, državno-konfesionalnih odnosa, teologije; koji imaju stručno-naučna zvanja, publikacije iz istoriografije, sociologije, filozofije, religije, uopšte i posebno iz područja istraživanja Istočno-pravoslavne Crkve. Dakle, Stručna grupa je došla do sljedećih glavnih zaključaka:

– Usvajanje novoga izdanja Statuta o upravljanju UPC [MP] od 27. maja 2022. i odluke Sabora UPC [MP] nijesu rezultirale prekidom crkveno-kanonske veze s Ruskom pravoslavnom crkvom. Status UPC (MP) kao strukturne podjedinice Ruske pravoslavne crkve, koja uživa određena prava nezavisnosti, ali ne čini autokefalnu Crkvu, ostaje nepromijenjen.

– Sadašnja aktivnost ili neaktivnost najviših organa crkvene vlasti i rukovodstva UPC [MP] pokazuje da UPC [MP] nastavlja da bude potčinjena Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. Ona ne djeluje kao samostalna (autokefalna) Crkva. Članovi Stručne grupe nijesu pronašli nijedan dokument ili radnju koja bi ukazivala na transformaciju UPC [MP] u vjersku organizaciju nezavisnu od Ruske pravoslavne crkve.

Cjelokupna ekspertiza objavljena je na sajtu Državne službe za etnopolitiku i slobodu savjesti (dess.gov.ua).

Jerarhija mitropolita Onufrije Berezovskog je 27. maja 2022, između ostaloga, iz svoga naziva (Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije) izbačila dodatak „Moskovske patrijaršije”.

Iako od tada tvrdi da je „nezavisna”, nije se obratila niti jednoj pomjesnoj crkvi da joj prizna jedino moguću crkvenu potvrdu nezavisnosti: autokefaliju. Uostalom, iz Moskve, povodom samoproglašene „nezavisnosti”, protiv jerarhije UPC (MP), nije stigla bilo kakva crkvena sankcija.

S druge strane, UPC (MP) i dalje insistira na tezi Moskve da je kanonska Pravoslavna crkva Ukrajine, na čijem je čelu mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij Dumeniko, „raskolnička” i ne želi s njom ujedinjenje.

Takođe, UPC (MP) pridržava se ranije odluke Moskovske patrijaršije da, zbog priznanja ukrajinske autokefalije, prekida evharistijsku zajednicu i liturgijski ne pominje predstojatelje Vaseljenske i Aleksandrijske patrijaršije, te crkava Kipra i Grčke.

I Crkva Srbije (SPC), koja podržava Onufrija, takođe UPC (MP) ne smatra „nezavisnom“ ili „autokefalnom”, već sastavnim elementom Moskovske patrijaršije.

U međuvremenu, iz autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine su saopštili da očekuju od državnih vlasti da im u nadležnost prenesu Kijevsko-pečersku, kao i Počajevsku lavru, dva najveća pravoslavna svetilišta Ukrajine. Obje lavre su državna imovina Ukrajine.

Savjet bezbjednosti UN je 17. januara izrazio zabrinutost što su u ukrajinskome parlamentu nedavno podnijeti zakonski prijedlozi koji bi mogli da ugroze pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, sadržano u čl. 18 Međunarodnoga pakta o građanskim i političkim pravima.

Taj sastank Savjeta bezbjednosti UN je inicirala delegacija Ruske Federacije.

Međutim, Onufrijeva UPC (MP), na fonu svoje iznenadne „nezavisnosti” od Moskve, izdala je saopštenje u kojem je pozvala predstavnike Rusije u UN da ne govore u njihovo ime i da „ne koriste vjerski faktor u svoje političke svrhe”.

Onufrij Berezovski je potom uputio apel Savjetu bezbjednosti UN da se „obrati pažnja na grubo kršenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovijesti u Ukrajini”. Navodi da je na sastanku Savjeta bezbjednosti o vjerskim pitanjima u Ukrajini razgovarano bez učešća sâme UPC (MP).

„S obzirom na složenost situacije, spremni smo da pošaljemo svoga predstavnika kako bi prenio važne informacije međunarodnoj zajednici iz prve ruke“, apeluje Onufrij.

U odnosu na Crnu Goru, Kremlj je, preko Moskovske patrijaršije, koristio proteklih godina UPC (MP) kao najistaknutiji instrument.

Delegacija UPC (MP), predvodio je Onufrij Berezovski, učestvovala je u tzv. protestnoj litiji s Amfilohijem Radovićem 29. februara 2020. u Podgorici.

Takođe, delegacija UPC (MP) bila je 4-5. septembra 2021. u Podgorici tokom nasilnoga ustoličenja Joanikija Mićovića u područnom ogranku Crkve Srbije.

Ordenom UPC (MP) Mićović je 2019. nagrađen; a u martu 2020. on je bio gost ove jerarhije u Ukrajini…

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment