Pomozimo Milojku, sastavimo Vladu

piše: Radmila Tomović

Fino vidim da ovi pregovori ne idu u dobrom pravcu. Mnogo kilave akteri. Ovaj oće ovo, a neće ono. Ovaj bi nešto, ali naljutiće mu se neko. Onaj ne bi ništa, jer će sve da propadne… I tako unedogled.

Nema nam druge, nego da to presiječemo i pod firmom „pomoć prijatelja“ Milojku doturimo spisak. Ima tu, odmah da naglasimo, jedna nelogičnost – Milojka nema na spisku, ali to je za njegovo dobro. Biće nam zahvalan – jednoga dana.

Ja ću da predložim ova ključna mjesta, a poštovano čitateljstvo neka nastavi niz.

Pa, da krenemo… po spisku.

Premijer – Joanikije Mićović. I sad se za sve pita u državi, pa da to i formalizujemo. A što je u posljednje tri godine najvažnije za poglavara svake vlade – vjernik je. I formalno, nema vjernika preko njega. U Crnoj Gori. U Srbiji ima, ali mi pričamo o premijeru Crne Gore. Formalnom. Mudar je, uz to, i iskustven. Dobar domaćin. Čvrsta ruka. Uzima, ne pita. Rukovodi najuspješnijom institucijom u Crnoj Gori. Jedinstvenom i po tome što nema rashoda, samo prihodi. Hijerarhija – u kamen uklesana, nema odstupanja. U opisu dosadašnjeg posla mu je, između ostalog, i  svakodnevna borba sa sotonom i ljudskim iskušenjima. Pritom, nije prznica, stalno insistira da se „ne čerupamo“. Znači, idealan kandidat.

Sektor bezbjednosti – Vesna Bratić. Da se vrati i odmah preuzme novo zaduženja. Šta tu ima da se objašnjava. „Sažeži sve gospode, liše nejači“. To nam treba! Mafijo i organizovani kriminalu, kako smo!? Dritan samo upire psrtom pravde, a Veka je žena – sankcija. Istina, za ono što pobrka u novom resoru država će plaćat malo skuplje penale od ovih koje je apostolka iz Bileće nezakonito ostavila bez posla. Ali, imaće se okle, Dritan je upravo objavio suficit u Budžetu i istorijski maksimum u novčaniku. Zato, Veke – ožeži neselektivno, pa ko misli da je nevin nek dokazuje… ako pretekne.    

Prosvjeta – Milan Lekić. Ne zna da čita, pitanje je može li i da nauči, ali sabira i množi za dvojicu. Tenderi za dampere su mu referenca. Kao takav najbolje može da razumije potrebe učenika. Za nastavnike manje-više, oni se odavno ništa ne pitaju i niko ih ne zarezuje. Inače, rečeno jezikom metafora – prosvjeta je rudnik, a Milan vaistinu „radi u rudniku i život mu nije lak…“ Pitanje je samo da li bi njegovo novo namještenje naišlo na razumijevanje u vrhu Mileševske eparhije. Kojoj opština Pljevlja pripada sigurno, a je li i u Crnoj Gori više se ne zna.

Diplomatija – Otac Gojko. Sve zna i sve mu je jasno, ali neće da prizna. Umije da se unevi. Idealan za ćaskanja sa predstavnicima međunarodne zajednice – voli sport, književnost i prirodu!

Zdravstvo – Vladimir Joković. Nije doktor, ali može da pogleda. Izuzetan menadžer, a čovjek iz naroda. Vjerovatno upoznat i sa ljekovitim travama tokom mandata ministra poljoprivrede. Umije s ljudima. Krizu pretvara u šansu –„ ako sad nemaš para da ideš na more idi u decembru.“ Za zdravlje ljudi ima li išta važnije no topla ljudska riječ, zasnovana na zdravom razumu i životnom iskustvu: „Imaš infarkt, dobro je. Zamisli da su ti našli tumor.“

Pravda – Boris Raonić. E, tu imam amandman. Obavezno da mu saslužuje docent doktor Veselin Drljević. Najbolje funkcionišu u tandemu. Dokazani borci za poštovanje zakona, istinu i pravdu. Unijeli bi prijeko potrebna „nova čitanja“ okoštalih zakona i normi. Ma, izmišljeni da pokriju ovaj resor. Uostalom, pročitajte im biografije na zvaničnom sajtu RTCG. Renesansne ličnosti! Ako znate bolje, predložite. Ja tu ništa ne bih dirala, a vi kako oćete.

Evropske integracije – Marko Kovačević.Mada… Za to mjesto mi se nameće još jedan kandidat. Dr Dario Vranješ. Šta ih povezuje i preporučuje? Demokratski kapacitet, poštovanje različitosti i posvećenost evropskim vrijednostima. Ni jedan ni drugi to nemaju, niti ih zanima. Pa, zašto onda oni? Kako zašto? Pa da spasimo dvije mlade duše… Da vidimo može li Evropa da ih promijeni. Znači, ovdje nam je motiv istinsko čovjekoljublje. Da probamo, pa šta nam bog da…  A ako su neki ambasadori pravi predstavnici svojih zemalja, kakve smo sreće, mogla bi se brzo u Evropskom parlamentu napravit većina po liku ove dvojice ljubitelja etnički čiste i neprskane zapadnim vrijednostima vlasti.

Nauka – Goran Danilović. Filosof iz Morače može do besvijesti da palamudi o smislu i besmislu i da ne kaže ništa. Ta oblast nam, doduše, nije sasvim zapostavljena, ali nije zgorega da je Gogi malo oživi. Okrugli stolovi, simposioni… Tandare mandare… Svakako je njegovu političku karijeru teže objasniti nego „crnu rupu“, što automatski znači da narečeni ima veze s naukom… negdje.

Dijaspora (samo za Srbiju), ovi ostali nas ne interesuju. Đura – vidi li se da sam intelektualac – Radosavović.  Tipičan predstavnik naših, a njihovih… Nastanjen u Beogradu. Naočarima i stajlingom, u svim dostupnim medijima, branio emancipatorsku ulogu litija u Crnoj Gori. Prodisao 30. avgusta. Jadao se Muharemu Bazdulju  kako su mu djetinjstvo i mladost protekli pod diktaturom Mila Đukanovića. Posebno mu je bilo teško dok je bio u vrtiću, tako da je ta trauma ostavila neizbrisiv trag. Osjeti se to, po kolumnama najviše… Što nameće pitanje: u kakvim je tek uslovima rastao Đurin uzor, Lovac na ajkule, drakule, nindža kornjače i ostale junake kolumni za ometene u političkom razvoju. U kojima se bavi sastavljanjem vlada, umjesto opravdano odsutnog crkvenoga velikodostojnika, bivšeg lidera kleroemancipatorskog pokreta, sa agendom: NATO je Četvrti Rajh, Ratko Mladić je heroj, Rusija je majka, a Crna Gora maćeha.   

Ekonomija i finansije – KO? Toliko je kandidata, ne mogu da odlučim. Svako bi da prčka sa parama, da muti i petlja… Ko to radi najbolje?

Poštovano čitateljstvo, nastavite niz…     

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment