Pravna država se nazire na kraju tunela

Osnovno državno tužilaštvo moglo bi se baviti slučajevima falsifikovanja lažnih potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, kazali su za Portal RTCG iz podgoričkog tužilaštva.

Oni su naglasili da građani, ukoliko utvrde preko aplikacije Državne izborne komisije da je njihov potpis podrške nekom od kandidata falsifikovan, tužilaštvu prijave te zloupotrebe.

– Tužilaštvo će postupati u skladu sa ovlašćenjima i ako za to bude osnova, procesuirati odgovorne – kazali su nam iz ODT Podgorica.

Crnogorski zakon prepoznaje “falsifikovanje isprave” kao krivično djelo.

– Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina – predviđeno je zakonom.

Advokat Veselin Radulović smatra da je u pitanju falsifikat.

– Javna je tajna da to partije rade godinama jer su u posjedu biračkog spiska i ličnih podataka građana. Morao bi se naći način da se provjera potpisa vrši djelotvorno jer ovako to nema smisla – kazao je Radulović.

Ovih dana sve više građana Crne Gore tvrdi da su sebe, uz lične podatke, našli među onima koji su navodno potpisima podržali nekog od predsjedničkih kandidata, iako to nijesu uradili, već je sada izgledno da su zloupotrijebljeni lični podaci i falsifikovani potpisi za podršku.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment