„Pričao je o Kosovu, a nije jasno šta je rekao“: Različita tumačenja beśede patrijarha Porfirija o tkz. kosovskom zavjetu

Beśeda patrijarha Porfirija u kojoj je, prvi put od dijaloga u Briselu, progovorio o rtkz kosovskom zavjetu i na neki način i o francusko njemačkom sporazumu zapravo predstavlja politički govor koji ništa ne znači i koji u Vučićevom stilu ostavlja prostor za različita tumačenja, smatraju sagovornici Danasa.

Zamjeraju mu i što je o tkz kosovskom zavjetu progovorio iz centra Beograda, Doma vojske, a ne iz Pećke patrijaršije i poručuju da je za njega bolje da se drži Festa i Evrovizije.

Srpski patrijarh Porfirije je iz Doma vojske, nakon dodjele ordena Republike Srpske, kojeg mu je uručio Milorad Dodik, poručio da Bog želi mir svim narodima u čitavom svijetu.

„Kosovskog zavjeta radi, vjernosti Lazarevoj žrtvi radi, umnožimo naše molitve ovog trenutka kada produženo slavimo slavu Republike Srpske, umnožimo naše molitve iz dubine našeg bića za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, umnožimo naše molitve za naše svete manastire i hramove – naše svetinje na Kosovu i Metohiji, umnožimo naše molitve za mir na Kosovu i Metohiji, silno umnožimo naše molitve za naše Kosovo, za našu Metohiju, za mir među svim ljudima koji žive tamo, za njihovo međusobno razumijevanje“, rekao je patrijarh.

„Vi iz Republike Srpske, stvorene upravo na toj vjernosti Kosovskom zavjetu, najbolje znate šta Kosovski zavjet znači“, dodao je on.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje da se patrijarh Porfirije o potpisivanju francusko njemačkog sporazuma o Kosovu i Metohiji izrazio slično Aleksandru Vučiću.

„Pričao je o Kosovu, a nije jasno šta je rekao. Pominjao je kosovski zavjet, a sa druge strane nije rekao da nas taj zavet obavezuje da odbijemo predloženi sporazum. Odmah poslije pominjanja kosovskog zavjeta, govorio je o miru i međunarodnim odnosima. Njegovo izaganje je višeslojno, tako da se ne može zaključiti što je njegova poruka. Izgleda da patrijarh Porfirije usvaja Vučićev stil komunikacije koja je krajnje nejasana i koji ostavlja prostor da na kraju uradi sve ono što se njemu najviše isplati“, ističe Anđelković.

Miroslav Parović iz vanparlamentarnog Narodnog slobodarskog pokreta, podśeća da je maja 2019. godine Sabor Crkve Srbije zauzeo zvaničan stav da je Kosovo sastavni dio suverene teritorije Srbije i odbačio kao neprihvatljivu bilo kakvu izmjenu statusa Kosova, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države, ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podjele, bez koje nije moguće razgraničenje.

„Tim aktom je SPC vezala Vučiću ruke u trenutku kada je htio da potpiše sa Hašimom Tačijem sporazum o razgraničenju i da time cijelom narodu i državi stavi omču oko vrata. Taj zvanični stav SPC stoji i sada i obavezuje. Međutim, ono što je problem je da postoji i javno dati blagoslov Vučiću da se za Kosovo bori kao lav, a što je izrečeno kada mu je blaženopočivši patrijarh Irinej dodjeljivao orden. Sada Vučić sa ordenom i sa blagoslovom prihvata sporazum i kreće u njegovu implementaciju, a što je sve suprotno od onoga što je SPC usvojila na Saboru 2019. godine“, tvrdi Parović i navodi da tkz kosovski zavjet, po kanonima crkve, važi sve dok se javno ne povuče.

Dodaje da ne očekuje da crkva uđe u politiku i da predvodi opoziciju, ali da misli da bi crkva trebalo da povuče javno dati blagoslov Vučiću, kao i da jasno postavi uslov da ako stvari budu krenule ka realizaciji „francusko njemačkog sporazuma“ da onda Crkva Srbije zadržava pravo da kao u Crnoj Gori pozove sav srpski narod na odbranu svetinja.

Mlađan Đorđević, lider vanparlamentarnog pokreta Oslobođenje i bivši sekretar Savjeta za Srbe u regionu, smatra da je zanimljivo da je patrijarh Porfirije brigu i beśedu o Kosovu izrekao usred centra Beograda, a ne iz Pećke patrijaršije, đe mu je śedište.

„Porfirije nije dobio odbrenje od upravnika Srbije gospodina Hila da 9. januara bude u Banjaluci kada se slavila slava i Dan Republuke Srpske, pa sada u martu slavi beśeduje i srbuje sa Dodikom, ali u sred Beograda. On je za kratko vrijeme SPC sveo na Odbor za vjerska pitanja Srpske napredne stranke i svoj ugled srozao kao ni jedan njegov prethodnik na tronu svetog Save. Očigledno je doveden od strane Vučića na to mesto da njegovu izdaju Srbije i Kosmeta uvije u prazne beśede koje ne znače ništa“, napominje Đorđević.

Analizirajući patrijarhove riječi, lider Oslobođenja ističe da on u beśedi kaže da oni što očekuju drugačije ponašalje crkve i njega ne vjeruju u Boga i ne razumiju suštinu vjere, ali da Porfirije nije crkva i vjera. Dodaje i da su patrijarh Pavle, Amfilohije i Atanasije živi, oni bi danas bili na ulicama, na litijama, a protiv ove vlasti koja je za prodaju Kosmeta.

„On dobro zna da je prihvatanje takozvanog EU plana ustvari izdaja i priznanje tzv Kosova i da će u toj lažnoj državi ubrzo nestati crkve i manastiri, a narod će otići prije toga. I zato on ne smije riječ da kaže protiv svog zemljaka Vučića, onoga koji je izvršio državni udar, prekršio Ustav, jer je najvažnije da ih Ana Brnabić i dalje zatrpava parama. Nije važno u kojoj će zemlji biti Dečani ili Gračanica“, navodi Đorđević.

Crkva, kako kaže, niijsu Porfirije i vladike, crkva je i vjerujući narod i sabornost u svim odlukama.

„Drži se ti Porfirije Festa, Evrovizije i Vučića, ovaj ćemo posao bez tebe i tvojih beśeda završiti“,  kaže Đorđević.

Milica Đurđević Stamenkovski, predśednica parlamenterne stranke Zavjetnici, podśeća da je stav Crkve Srbije o Kosovu i Metohiji poznat vjekovima. Bez obzira na sve okolnosti on se nije mijenjao.

Svi naši patrijarsi su, kako kaže, čuvari kosovskog zavjeta.

„Njegova svetost patrijarh Porfirije u svim svojim obraćanjima poziva na očuvanje upravo tih vrijednosti, koje će Srpska pravoslavna crkva zastupati saborno i molitveno, baš kao što je to činjeno kroz čitavu našu istoriju. Sa porodicom, prijateljima i saborcima prisustvovaću molebanima svakog petka u našim hramovima“, poručuje Đurđević Stamenkovski.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment