Pismo Jelene Savojske Nikolaju II Romanovom

Da li će prokletstvo crnogorske princeze i talijanske kraljice stići veliko rusko carstvo i u konačnici platiti za izdaju ne samo Crnogoraca i crnogorskog suverena nego i za sva ostala nepočinstva u svojoj istoriji agresijom na suverenu Ukrajinu..

Svi znamo kako je okončala ruska carska familija Romanov nedugo nakon izdaje crnogorskog suverena. Vjerovatno nevjerujući slijepi sljedbenici fanatičkog projekta Crkve Srbije neće povezati istinite događaje vezane za nestanak Crne Gore, a još manje shvatiti da je istina jedna i pravda uvijek zadovoljena, prije ili kasnije. Interesantan je tekst potonjeg obraćanja talijanske kraljice Jelene Savojske ruskom caru Nikolaju II Romanovom…

Pismo Jelene Savojske, prenosimo integralno;

Godina 1917,

“Iako me raduje veliki uspjeh Vaše hrabre vojske, moram Vam reći da sam nesretna zbog tajnovitih radnji koje se čine oko naše saveznice Crne Gore, a moje drage otadžbine, koja je u ratu podnijela velike žrtve, ali je ipak morala pokleknuti pred silom koja je sa svih strana bila udarila na nju. Očito je, Vaše Veličanstvo, da se prave planovi o njenom ukidanju kao države, čim rat bude završen, pa se čak mome Ocu u ime vlade Kraljevine Srbije nudi novac da se odrekne prijestola. Moj Otac mi je dao neoborive dokaze o takvom radu protiv Njega i Crne Gore, pri čemu g. Pašić kaže da to čini sa odobrenjem Vaše Vlade i prema njenim uputstvima. Vaš ovdašnji poslanik je našem ministru inostranih djela prenio poruku Vaše Vlade da je sa Crnom Gorom završeno i da je njeno spajanje sa Srbijom konačno riješeno. Od nas se očekivalo da takvo rješenje podržimo ili da ga ne ometamo. Nemoguće je, dakle, poricati da priključenje Crne Gore Srbiji nije politika Vaše vlade. A onda je, nedugo zatim, Vaša vlada od mog Oca zahtijevala da prihvati prisajedinjenje i odrekne se prijestola ili će mu ukinuti subvenciju. Nijesam mogla vjerovati da se takvi ultimatumi upućuju Crnoj Gori, vjernoj saveznici i vjekovnom prijatelju Rusije. Je li to zahvalnost za više od dva vijeka neprestane borbe za narodnu slobodu i za toliko puta pokazanu vjernost? Hoće li to Rusija da ostane zapamćena u duši crnogorskog naroda kao zemlja koja mu je ukinula državu i slavnu dinastiju, toliko zaslužnu? A ja ću Vas podśetiti, Vase Veličanstvo, da ste mi Vi saopštili na početku rata nešto potpuno suprotno od ovoga, a to je da će Crna Gora biti sačuvana kao država i proširena u skladu sa svojim potrebama.
Ja sam Vama vjerovala, kao što Vam je vjerovao i moj Otac, ne žaleći krv svojih Crnogoraca za naše zajedničke interese. Sada vidim da sam iznevjerena i prevarena, kao što je i moj Otac. Ni on, a ni ja, nijesmo to zaslužili. Zar nijeste uvijek u Crnoj Gori imali najvjernijeg saveznika, od moga pretka vladike Danila, do moga Oca, koga Vaš plemeniti prethodnik nazva u onoj zdravici jedinim vjernim i iskrenim prijateljem Rusije? Može li biti da je to zaboravljeno? Zar nijeste i u meni uvijek imali pouzdanog prijatelja i pomagača? Znate da sam bezrezervno činjela sve što ste od mene tražili, radeći tako da budem od koristi mojim domovinama. Obećano mi je da će za svaku uslugu koju učinim Rusiji, biti uzvraćano Crnoj Gori. Vi znate kakvim sam se ja opasnostima izlagala odgovarajući onome što se od mene očekivalo i koliko sam usluga učinila. Nikada ja ne odbih da pomognem i učinim što je kao molba meni upućivano, što Vi najbolje znate. Sada vidim kako mi se vraća za tu žrtvu i tolike usluge, i meni i Crnoj Gori. Tako se ne radi prema vjernim prijateljima, a onaj koji misli da će izdajom svojega prijatelja lako doći do cilja, veliku grešku pravi, jer sve što se sagradi na izdaji, brzo propasti mora. Na ružan se način Rusija rastaje od onih koji su je poštovali i služili joj najviše što su njihove snage dopuštale.
Vaše Veličanstvo, ne očekujem od Vas odgovor na ove moje gorke riječi i razočaranje. Jasno je meni da politika prema Crnoj Gori uzima pravac koji vodi do njenog nestanka, tako da mi razloge, ma kakvi oni bili, nije potrebno da znam. Lijepu smo zahvalnost i ja i moj Otac dobili za naše prijateljsko postupanje i najiskreniju vjernost Rusiji i Vašem Imp. Veličanstvu. Svega onoga što je između nas postojalo, svih onih obzira i obaveza prijateljskih, ja se sada zauvijek odričem.

Ja Jelena Savojska Petrović Njegoš Kraljica Italije, Crnogorska princeza”

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment