Savjet za građansku kontrolu rada policije: Postupanje CB Nikšić povodom prijave za proslavu 13. jula pogodovalo kreiranju konfuzije i nasilja

Savjet za građansku kontrolu rada policije odlučio je da obustavi dalje postupanje povodom prigovora nevladine organizacije Forum slobodnih građana Luča i zbog, kako su rekli, apsolutnog ćutanja policijske administracije u odnosu na primjedbe na postupanje Centra bezbjednosti Nikšić na proslavi Dana državnosti 13. jula u gradu pod Trebjesom.

izvor: Portal Analitika

Iz ovog savjeta su, u odluci koja je donešena 23. decembra, odlučili i da u potpunosti usvoji navode iz pritužbe NVO Forum slobodnih građana Luča.

Savjet je, kako navodi predsjednik ovog tijela Zoran Čelebić, pritužbu dostavio na izjašnjenje direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, dostavljajući mu i listu pitanja povodom svih dešavanja 13. jula, a on, dodaju “ni nakon vise urgencija i brojnih neposrednih interesovanja u njegovom kabinetu do okončanja rada na ovoj prituzbi nije pružio odgovor”.

“Posebno je zabrinjavajuće što je direktor Uprave policije odbio da odgovori na listu vrlo jasnih pitanja koja su i postavljena kako bi se detaljno i argumentovano razjasnilo ukupno ponašanje i postupanje Centra bezbjednosti Nikšić i Uprave policije”, ističu iz Savjeta.

Podsjećaju da su iz NVO Forum građana Luča tražili da se provjeri postupanje policijskih službenika CB Nikšić 13. jula, te da li je nikšićka policija postupala profesionalno i u dovoljnoj mjeri kada su dozvolili da oni koji su bili protiv proslave državnog praznika izazovu nasilje.

Ova NVO je, podsjeća Savjet, bila organizator proslave.

“Iz Foruma slobodnih građana Luča su ukazali Savjetu da brojne manipulacije i neosnovani javni nastupi čelnika Opštine Nikšić, primarno predsjednika opštine Marka Kovaćevića, Uprave policije, ali i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i dalje stvaraju nejasne situacije i podižu tenzije. Podnosioci pritužbe smatraju da je Uprava policija – Centar bezbjednosti (CB) Nikšić jednostavno trebalo na vrijeme kazati opštini Nikšić da je lokacija trga rezervisana za proslavu državnog praznika, a da se vjerske svetkovine, u koje je tek kasnije, dopunom prijave, uključen sekularni muzički koncert, moraju uputiti na alternativne lokacije ili druge datume”, navedeno je u dokumentu..

Podnosioci pritužbe, kako dodaju iz Savjeta, tvrde da je isključivi krivac za sve što se dogodilo u Nikšiću odgovoran samo načelnik CB Nikšić svojim neodgovornim i neprofesionalnim ponašanjem i pogrešnim informisanjem Vlade i neinformisanjem javnosti.

“Jer se od početka znalo da se dva ili više masovnih javnih okupljanja ne mogu održati u isto vrijeme i na istom mjestu, a crnogorska policija nema kapacitete i sposobnosti da to pokrije, niti je to moglo proći bez remećenja javnog reda i mira”, ocijenili su iz NVO Forum slobodnih građana Luča.

Iz ove NVO smatraju i da su se u Nikšiću odigrale nemile scene koje je policija svojim ovlašćenjima i kapacitetima bila sposobna da spriječi.

Savjet je, kako su istakli, o policijskim stavovima, uglavnom uopštenim i nepreciznim, bio prinuđen da se informiše iz medija.

“Savjet podsjeća da je postupao u brojnim prijavama građana koji su iznijeli primjedbe na neposredno postupanje policijskih službenika prilikom obilježavanja državnog praznika u Nikšiću. Savjet ocjenjuje da je Uprava policije u konkretnom slučaju i konkretnom prilikom zanemarila svoju društvenu ulogu i značaj koji ima u demokratskom društvu i doprinos koji treba i može pružiti praktičnom, svakodnevnom, ostvarivanju ljudskih prava i sloboda”, ocijenjeno je u dokumentu.

Iz ovog tijela ocjenjuju i “da je postupanje policijskih starješina i policijskih službenika CB Nikšić, povodom uredne prijave NVO Forum slobodnih građana Luča za javnim okupljanjem, bilo neadekvatno i neprofesionalno, praćeno moralnim slabostima i ličnim nedostacima i kao takvo ne samo da nije doprinijelo izgradnji i jačanju povjerenja društva i vladavini prava, već je pogodovalo kreiranju konfuzije i nasilja”.

“Savjet ukazuje da je Uprava policije dužna da u svakoj situaciji, a naročito u napetim i tenzičnim prilikama, postupa pošteno, pravedeno i nepristrasno, poštujući prava svih građana. Poštovanje i obezbjeđenje poštovanja ljudskih prava predstavlja ključnu odgovornost policije. Država ima pozitivnu obavezu da podrži održavanje mirnih i zakonitih javnih okupljanja i od nje se očekuju razumne i primjerene mjere da se to i omogući. Uprava policije, odnosno CB Nikšić u konkretnoj situaciji trebalo je da se vode domaćim i međunarodnim standardima, bogatom praksom, naročito odlukama Evropskog suda za ljudska prava i opredjeljenjem da preveniraju i spriječe svaku mogućnost remećenja javnog reda i mira, izazivanja nasilja i ometanja drugih u legitimnom korišćenju svojih prava”, zaključili su iz ovog tijela.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment