Zašto je Aljbin Kurti ključni čovjek Zapadnoga Balkana?

Za Antenu M piše: Boban Batrićević
Kad je krajem devedesetih Milo Đukanović prihvatio evropsku i crnogorsku agendu, postao je ključni čovjek regiona u rušenju Slobodana Miloševića.
Time je završena balkanska klanica osmišljena u Memorandumu SANU. Nešto više od deceniju odlaska Sloba u Hag, SANU je izdala novi Memorandum, ovaj put remastered verziju s par novih singlica ali s jednakim instrukcijama.
Taj Memorandum koincidira i s jačanjem političke snage u Srbiji aktuelnoga predśednika Vučića. Region je dakle dobio soft varijantu Memoranduma i soft varijantu Miloševića. Rezultat sličan, samo za sada bez rata.
Opstrukcija Bosne i Hercegovine, opstrukcija Kosova i sukcesija Crne Gore, potpuni izolacionizam i medijski mrak, steroidno napucavanje velikosrpskoga nacionalizma. No, onako kako se Milošević počeo spoticati u Crnoj Gori krajem XX vijeka, sada se Vučić počinje spoticati na Kosovu.
Njegova perfidna ideja da u toj nezavisnoj državi forimira tzv. Zajednicu srpskih opština (čitaj novu tzv. Republiku Srpsku) omogućila bi mu da se otvoreno miješa u kosovsku, onako kako se miješa u bosansko-hercegovačku i crnogorsku zbilju. Ali, za razliku od te dvije države koje su potpuno paralisane, Kosovo danas jedino ima realne snage da sruši Vučića i time oslobodi Zapadni Balkan od najveće prijetnje koju je vidio od pojave gazimestanskog vožda.
Zato je Vučić nervozan, zato je Aljbin Kurti kako kaže “teroristički ološ” i zato je Aljbin Kurti glavna meta dehumanizacije u srpskoj fabrici medijske bestijalnosti.
Vučićeva propaganda i strategija na primjeru Kurtija ne radi. Jer Kurti svoje poteze povlači ideološki utemeljeno, patriotski nastrojeno i prije svega nezavisno. Iako ima puno protivnika na Kosovu koji njegovu politiku vide kao “samoubilačku”, Kurtijevo djelovanje pokazuje rezultate. Ustav i zakoni države Kosovo moraju se poštovati! Na Vučićeve pritiske odgovara kičmom. Na Vučićeva podmetanja odgovara činjenicama.
Vučić vele šalje vojsku u granični pojas s Kosovom. Vele, ako Kurti ukloni barikade, vojska će reagovati. I sada dolazimo do raspleta. Ako Vučić to uradi Srbija konačno otkriva svoje putinovsko lice ćoravoj evropskoj i američkoj administraciji čija je vjera u Vučića Zapadni Balkan dovela u fazu ozbiljne nestabilnosti. Onda povratka nema. Ugrožavanje teritorijalnog integriteta Kosova, Vučića vodi u totalni rat, a on taj rat sa svojom izagnjelom vojskom može dobiti taman kao što Putin dobija u Ukrajini. Pad režima postaće pitanje dana.
S druge strane, ako ne uđe s vojskom na Kosovo, a Kurti ukloni barikade, položaj Vučića u Srbiji postaće dosta nestabilniji jer će duboko otrovanome mnjenju morati debelo da se pravda. Nema više Trampa da ga čašćava penkalo, nema više Angele Merkel da ga tapše po ramenu. On će za srpsku realnost postati izdajnik “srpskog zavjeta na Kosovu”.
Đe je tu Crna Gora? Crna Gora je na prekretnici. Situacija na Kosovu pokazuje da protesti IMA NAS moraju prerasti u opštedruštveni pokret za oslobođenje Crne Gore. Nema nadanja u ovaj ili onaj politički pokret da će na pritisak EU i SAD napraviti koaliciju s DPS i time riješiti problem Crne Gore.
Jer se time samo rješava problem DPS-a a ne države. Ako želimo povratak Crne Gore, moramo zagristi svim silama i istrajati koliko gođ teško bilo, ulica, barikade, blokade, bojkot svih institucija. Tvrd stav daje plodove. Eto vam Kurti, pa učite.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment