Šljivančanin: Kandidatura Tešić za sutkinju Ustavnog suda našoj porodici donosi novu bol i vrijeđa nezarasle rane

Povodom kandidature Momirke Tešić za izbor za sutkinju Ustavnog suda Crne Gore, oglasio se bivši predsjednik Opštine Žabljak i otac Maje Šljivančanin, koja je tragično nastradala u pomorskoj nesreći 11. jula 2020. godine u akvatorijumu Budve.

“Duboko smo potrešeni ovakvom informacijom i izražavamo nadu da poslanici u Skupštini Crne Gore neće dozvoliti takav izbor. Javnosti je poznato da je navedena sutkinja Osnovnog suda u Kotoru, maloljetniku koji je izazvao pomorsku nesreću i usmrtio našu Maju, izrekla sankciju društveno-korisnog rada, i pored toga što su najteže posledice i brojne druge okolnosti ukazivale na potrebu izricanja kazne maloljetničkog zatvora. Ta odluka uvjerila nas je u odsustvo svakog osjećaja za pravo i pravdu kod sutkinje Momirke Tešić.

Pored toga odluka je donesena nakon niza procesnih propusta nakon prvostepenog postupka, koji su nam ukazali na nizak stepen profesionalizma, znanja i stručnosti. No, plašimo se da je takva postupak izazvala i pristrasnost sutkinje, jer se radi o nezapamćenom primjeru praktičnog aboliranja izvršioca krivičnog djela koje za posledicu ima smrt naše drage Maje i neutješnu bol naše porodice.

Podsjetićemo javnost da je sutkinja Tešić izuzeta iz daljeg postupanja u tom predmetu a njena odluka ukinuta zbog niza učinjenih propusta, uključujući i propuštanje da pravilno i izvede određene dokaze, što je bilo nužno. Poput pribavljanja alko-testa izvršioca, pravilne ocjene izjašnjenja vještaka i saslušanja svih očevidaca nesreće. Sve je to izazvalo proteste u više gradova Crne Gore.

Usled svega navedenog, ne smatramo da je sutkinja Tešić nepokolebljiva, pravična i nezavisna da odgovori funkciji sudije Ustavnog suda, pa se nadamo da će njen odnos prema našoj porodici i smrti naše Maje, biti cijenjen na pravilan način”, naveo je Isailo Šljivančanin u obraćanju medijima.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment