SLUČAJ KATNIĆA I LAZOVIĆA: BESKONAČNA SPIRALA OSVETE


Za VOMINFO piše: Milan Brdar


Revanšizam u politici je beskonačna spirala osvete koja ne donosi ništa dobro ni društvu ni pojedincima a u Crnoj Gori, politički pejzaž često nalikuje na arenu prepunu napetosti i rivalstva, đe se politički obračuni ne retko odigravaju na pozornici pravosuđa Ako je ikada postojao primjer takvog beskonačnog ciklusa osvete, to je slučaj Zorana Lazovića i Milivoja Katnića u Crnoj Gori.
Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo proces protiv Lazovića i Katnića pod optužbom za krivična djela. Međutim, dok se pravosudni točak vrti, politički komentatori i analitičari upiru prstom na političku pozadinu ovog događaja. Hapšenje Katnića, posebno, izazvalo je bujicu sumnji i spekulacija, sa tvrdnjama da je motivacija iza toga politička osveta.
Katnić je bio jedan od ključnih aktera u sprečavanju pokušaja državnog udara 2016. godine. Stoga se ne može izbeći činjenica da hapšenje ovog uglednog tužioca budi sumnje u političke namjere. Nekadašnji lideri opoziciije otvoreno su najavljivali osvetu prema Katniću i Lazoviću nakon promjene vlasti.
Ovaj slučaj, stoga, ne predstavlja samo izolovan incident, već je dio šire slike političkog revanšizma koji se odigrava u Crnoj Gori. U političkoj areni đe se prošlost miješa sa sadašnjošću i đe se politički protivnici proglašavaju neprijateljima države, pravda često postaje žrtva političkih igara moći.
Odgovornost za zaštitu vladavine prava i pravde leži na svim institucijama društva, kao i na samim političkim liderima. Bez obzira na političke razlike, poštovanje zakona i principa pravde mora biti prioritet. U suprotnom, politički revanšizam samo će produbiti podjele i narušiti povjerenje građana u institucije sistema.
Uprkos ovim izazovima, nadamo se da će pravda ipak prevladati. Svi akteri u ovom procesu, bez obzira na političke simpatije, moraju se pridržavati zakona i osigurati da postupci budu transparentni i pravični. Svaki pokušaj političkog revanšizma samo će dodatno oslabiti povjerenje građana u institucije i vladavinu prava.
Crna Gora se nalazi na raskrsnici, đe je neophodno izabrati put ka demokratiji i vladavini prava, umesto političkih obračuna i osveta. Samo tako će društvo moći da krene naprijed i izgradi održivu budućnost zasnovanu na principima slobode, pravde i poštovanja ljudskih prava jer Crna Gora se suočava sa izazovima tranzicije i izgradnje demokratskog društva. Ovo je trenutak kada je od ključne važnosti da politički lideri pokažu zrelost i odgovornost, umjesto da se upuštaju u beskrajnu spiralu osvete. Jer, na kraju dana, politički revanšizam ne donosi ništa dobro, već samo dublje podjele i slabljenje društva.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment