Službenici ANB spremaju tužbe

Nova sistematizacija u Agenciji se već prlmjenjuje, iskusni operativci kažnjeni degradacijom, Abazovićevi kadrovi bez iskustva unaprijeđeni

Mportal

Nakon implementacije novog Akta o ogranizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, veći broj službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost priprema tužbe zbog nepoštovanja njihovih zakonskih prava, a koje će rezultirati još jednim izdatkom koji će morati da plate crnogorski građani, poput onog koji im je priredila bivša ministrica Vesna Bratić, prenosi M portal.

Kao što je Profesionalac ranije pisao, Dritan Abazović je smislio strategiju da se osveti službenicima Agencije koji su “krivi” zbog toga što je on kriminalac, odnosno zato što su otkrili aferu državnog šverca cigareta u kojoj je uhapšen jedan od njegovih najbližih saradnika Rade Milošević, uz velike izglede da mu se ubrzo pridruže ostale kolege iz vrha URA, pa i sam Abazović. Drugi cilj mu je da se unaprijede njemu lojalni operativci, kako bi obezbijedio punu kontrolu nad Agencijom i u narednom periodu i na taj način smanjio opasnost od otkrivanja novih krivičnih djela koja je počinio tokom mandata na najodgovornijim funkcijama u Vladi Crne Gore.

Za sprovođenje Abazovićevog nauma, odnosno primjenu akta koji je krijući, bez objavljivanja, usvojila Vlada, zadužen je njegov intimus, neformalni direktor ANB Artan Kurti, koji ima punu kontrolu nad zvaničnim direktorom Borisom Milićem.

Tako je veći broj službenika Agencije u centrali i na terenu raspoređen na niža radna mjesta, ne vodeći računa o pozicijama i poslovima na kojima su do sada bili angažovani, pri čemu im je, suprotno zakonskim odredbama, smanjena i plata. Istovremeno su pojedinci, čiji kvaliteti su poznati svim kolegama, unaprijeđeni uz značajno veća primanja nego što objektivno zaslužuju.

Iako je kod službenika Agencije uvriježen stav da nije korektno tužiti Agenciju, ovog puta su jedinstveni u namjeri da zaštitu svojih prava potraže pred nadležnim institucijama. Tako se ovih dana očekuje pokretanje većeg broja sudskih postupaka, čiji će efekat sasvim sigurno biti taj da će Agencija, odnosno građani Crne Gore, morati da nadoknade štetu oštećenim službenicima, a što će, s obzirom na njihov broj, zajedno sa sudskim i ostalim troškovima iznositi više stotina hiljada eura.

Naravno, za Dritana Abazovića i rukovodstvo Agencije ova okolnost nema nikakav značaj, s obzirom na to da računaju da oni neće snositi ličnu odgovornost, već će troškove plaćati Agencija, odnosno u krajnjem građani. Zbog takvog odnosa prema novcu građana oni su prenebregli iskustvo Ministarstva odbrane, u kojem je izvršena identična zloupotreba koja već dolazi na naplatu presudama nadležnih državnih organa, koji su potvrdili osnovanost tužbenih zahtjeva službenika.

Namjera aktuelnog rukovodstva Agencije, koje ima punu podršku Abazovića, je da nastavi sa progonom kolega i pravnim nasiljem tako što će izmijeniti penzijske uslove u prijedlogu zakona koji pripremaju, na način da propišu da se penzijska osnova računa na bazi prosjeka u posljednjih šest mjeseci, umjesto rješenja koje je uvijek bilo u primjeni – prosjek u posljednjoj kalendarskoj godini. Osim povećane plate, planirali su da poslušnim službenicima tokom ove kalendarske godine povećaju mjesečnu zaradu za 30% kroz varijabilne dodatke, kao i da im isplaćuju fiktivne prekovremene sate kako bi njihov prosjek dodatno uvećali. Tako bi stvorili uslove da njihovi poslušnici koji namjeravaju da se penzionišu odu po nezasluženo visokim penzijama, dok bi pojedinci koji su u dužem nizu godina izdvajali mnogo veće doprinose za penzijski fond dobili najniže penzije. Takođe, osmislili su rješenje po kojem bi visinu otpremnine određivao direktor u svakom pojedinačnom slučaju, bez propisanih kriterijuma, tako da bi mu bila ostavljena mogućnost da shodno svojim i Dritanovim interesima nagrađuju ili kažnjavaju službenike.

Ono što Milić i njegovi saradnici, zaneseni Kurtijevim i Abazovićevim obećanjima, ne računaju to je da zakon koji pišu neko treba da usvoji, a da li će toliki broj poslanika u crnogorskom parlamentu, bez obzira na sve razlike u političkim stavovima i odnosu premaAgenciji, pristati na ovakve zloupotrebe bezbjednosne službe i njeno pretvaranje u oružje za osvetu onima koji su obezbijedili dokaze za hapšenje Dritana i njegovih saradnika nije baš sigurno. U tom slučaju, rješenja koja su osmislili njihove mecene Kurti i Abazović mogla bi im se vratiti kao bumerang.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment