‘TAMO SU OSNAŽENE PROSRPSKE ČETNIČKE SNAGE!’ Vri među albanskim liderima, Kurti poručio Abazoviću: ‘Lažeš Albance i činiš ustupke SPC-u’

Kosovo danas obilježava 15 godina nezavisnosti od Srbije, a dan uoči, u četvrtak, državljani te republike organizovali su svečanost u Ninu na koju su pozvani i brojne zvanice iz javnog i političkog života. Srpski mediji se zgražaju nad proslavom i čestitkama, a kosovski premijer Albin Kurti provocira crnogorskog premijera u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića koji je etnički Albanac, zamjerajući mu bliskost sa Srbima.

Tako je Kurti kazao da s premijerom u tehničkom mandatu Crne Gore Dritanom Abazovićem ima korektne odnose, ali da mu zamjera to što “Albancima ne govori istinu o Beogradu i što je učinio ustupke Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori”.

Kurti je to rekao u intervjuu za Opinion, odgovarajući na pitanja kakvi su njegovi odnosi s potpredśednikom vlade Śeverne Makedonije Artanom Grubijem i premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji su albanskog porijekla.

‘Abazoviću zamjeram određene stvari’

Objasnio je kako s obojicom njeguje i prijateljske i službene odnose, a na insistiranje novinara da otkrije je li to slučaj s oba lidera, Kurti je naveo kako određene stvari zamjera Abazoviću.

“Zbog prilika u Crnoj Gori, đe su osnažene prosrpske četničke snage, žalim što još niijsmo uspjeli održati, recimo, zajednički sastanak vlada kao što smo to napravili sa Śevernom Makedonijom i Albanijom. Problem koji imam s premijerom zaduženim za Crnu Goru je to što on ne govori istinu Albancima o Beogradu i što je učinio ustupke Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori”,  rekao je Kurti.

U Ninu obilježen Dan nezavisnosti Kosova

A u Ninu je obilježen Dan nezavisnosti Kosova, đe je svečanost započela hrvatskom himnom uz minut šutnje za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, kao i kosovske borce koji su život dali za svoju domovinu.

Tog 17. februara 2008.godine, Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije što je bio nastavak jasno zacrtane politike osamostaljenja koju su od 1999. podržavali NATO Savez i UN. Veliku podršku Kosovu pružile su Sjedinjene američke države, a na popisu prijatelja novoformirane republike našla se i Hrvatska.

Kosovo ima poseban odnos sa Zadrom jer je upravo od 2006.do 2008. godine premijer Kosova bio Agim Çeku koji je do tada s familijom živio u Zadru. Agima Čekua se mnogi śećaju kao hrvatskog branitelja koji je stekao čin brigadira.

Bidenova poruka

Predśednik SAD-a Joe Biden uputio je čestitke građanima Kosova i predśednici Vjosi Osmani povodom 15. godišnjice nezavisnosti.

On je istaknuo da su posljednjih godina Kosovo i SAD ojačale demokratske institucije kako bi na pravičan i efikasan način omogućili dobro upravljanje, vladavinu zakona i mogućnosti za građane u obije zemlje.

“Zajedno smo se zalagali za naše zajedničke vrijednosti — uključujući podršku narodu Ukrajine dok se brani od nepravedne i ničim izazvane agresije Rusije,” naveo je Biden i dodao da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati integraciju Kosova u evroatlantske institucije i dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredovanje EU.

“Pozdravljamo vaše prihvaćanje prijedloga EU o normalizaciji, s konačnim ciljem međusobnog priznavanja, što bi pomoglo da se osigura mirnija i prosperitetnija budućnost za narod i Kosova i Srbije,” istaknuo je Biden u pismu predśednici Kosova.

Dodao je i da se u “godini koja je pred nama – dok se Kosovo nastavlja razvijati i napreduje kao multietnička, suverena i nezavisna zemlja – radujem jačanju našeg partnerstva i produbljivanju našeg prijateljstva još više.”

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment