Vazduhoplovni analitičar ocijenio da je problem za našu državu mali broj letova tokom zimskih mjeseci

Šćuric: Ukidanje letova Viz Era tragedija za Crnu Goru

To što su avioni ka Rimu i Beču bili puni ne znači da je avio kompanija zadovoljna – ocijenio je Šćuric


Vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric kazao je za portal Pobjeda da je odluka niskobudžetne avio-kompanija Viz Er da smanji broj linija i letova iz Podgorice i da ukine one ka Rimu i Beču tragedija za Crnu Goru, naročito zbog loše avio povezanosti naše zemlje tokom zimskoh mjeseci.

Mađarska low-cost kompanija značajno je smanjila broj letova iz glavnog grada Crne Gore – sa 13 na osam. Linije ka Rimu i Beču neće funkcionisati od 26. oktobra, a broj letova ka Milanu biće smanjen sa postojeća tri sedmično na dva.

Šćurica je odluka Viz Era iznenadila, ali, kako kaže za naš portal, ovakve stvari su očekivane kod low-cost kompanija.

– Sa Viz Erom se nikada ne može znati – kompanija povećava broj letova i onda samo jednog dana odustane. U Sarajevu su imali dva aviona i oko 30 linija i svejedno su preko noći zatvorili bazu, a da kompanija nikog nije obavijestila o tome. Zašto su baš “rezovi” u Podgorici? Viz Er je u problemima, kompanija je akumulirala osam milijardi eura gubitka u tri godine. Ove godine kompanija je bila 450 miliona eura u minusu i ta akumulacija gubitka dovodi do “rezanja” linija. Uz to nemaju dovoljno posade i aviona, tako da su priseljini da prebacuju kapacitete na njima bitne rute, koje su im isplativije – pojasnio je Šćuric.

Problem za Crnu Goru je, ističe on, mali broj letova tokom zimskih mjeseci. Naročito je loše, kaže Šćuric, to što linije ukida low-cost kompanija koja leti za vrlo malo novca.

– Crna Gora inače ima problema sa brojem putnika. Iako Podgorica ima jako veliki rast, Tivat je u katastrofalnoj situaciji. Ipak, oba aerodroma imaju relativno dobre rezultate. Ukidanje linija ljeti nije problem, Crna Gora je relativno dobro povezana za jednu malu državu, ali zimi je ekstremno loše povezana. Er Montenegro gotovo da ne leti (nešto malo prema Beogradu, Istanbulu i Ljubljani). U tom kontekstu, ukidanje bilo kojeg leta tokom zime je tragedija. Vrlo loša povezanost i ukidanje letova znači vrlo lošu situaciju po Crnu Goru – naglasio je on.

To što su avioni ka Rimu i Beču bili puni ne znači, objašnjava Šćuric, da je avio kompanija zadovoljna.

– Low-costeri uvijek letesa popunjenošću od preko 90 odsto, Viz Er konkretno sa popunjenošću od 92 odsto. Ali, da bi avion bio toliko popunjen, kompanije izlaze sa niskom cijenama karata čak i od pet i 10 eura. Drugi problem je što kompanije računaju na prodaju u avionu. Bez obzira što je popunjenost velika, ako putnici ne kupuju onda je zarada po letu niska i lako se odustaje od avio linija – istakao je sagovornik portala.

Na pitanje da li je crnogorska strana mogla nešto da učini kako bi spriječila posljednja dešavanja, Šćuric kaže da je činjenica da je Viz Er kompanija koja je navikla da “joj se stalno titra i ide uz dlaku”. 

– Koliko je Crna Gora u tome uspješna ne znam. Low-cost linije su sve subvencionisane da bi mogle biti ostvarive. Evidentno ni to nije dovoljno Viz Eru. Postavlja se pitanje da li kompanija očekuje da Crna Gora još više finansira linije, da li to država želi i isplatili joj se, te da li bi to bilo dovoljno da Viz Er ovdje opstane. To su stvari koje ne znamo ni ja, ni ljudi iz kompanije, a pitanje je i da li državne vlasti uopšte mogu doći do zaključaka. Svakako, posao menadžmenta aerodroma je da konstantno komunicira sa kompanijom i vidi koji su to njeni prohtjevi i da eventualno pokuša da ih ispuni – zaključio je Šćuric.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment