Visoki zvaničnik EU: Ima signala da će obije strane prihvatiti plan, time se defakto priznaje Kosovo

U Briselu kažu da sa obije strane, i iz Beograda i iz Prištine, stižu snažni signali da će predlog EU biti prihvaćen, i u javnim izjavama i u direktnim razgovorima sa EU zvaničnicima. Zbog toga se očekuje da taj predlog u ponedjeljak bude i zvanično prihvaćen.

Kako je rekao visoki zvaničnik EU, o sadržaju predloga neće biti razgovora, već samo o njegovoj primjeni, koja je definisana posebnim aneksom.

On je dodao da se radi o osnovnom sporazumu, koji je toliko sveobuhvatan da dovodi blizu takozvanog ‘sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporauzma o normalizaciji odnosa dvije strane’.

Prihvatanje evropskog predloga je važno jer će dovesti do promjene kompletnog raspoloženja u regionu, dovesti do novih projekata i investicija, uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidjivosti, rekao je novinarima visoki zvaničnik EU.

Podsjetimo, u ponedjeljak će u Briselu biti održan satanak na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Učešće su potvrdili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment