Vučić: Kurti došao da se potpisuje nešto, o tome se nije razgovaralo, EU očekuje nešto do 24. marta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije razgovora sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, da se danas nije razgovaralo o evropskom predlogu za rješavanje kosovskog pitanja, već o implementaciji ranije postignutih sporazuma, gdje je na prvom mjestu osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Imali smo uobičajeno težak sastanak, vjerujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu, jer koliko sam razumio 18. (marta) bi trebalo da se vidimo na teritoriji Sjeverne Makedonije, tada će Borelj biti u posjeti regionu, do tada bi sa gospodinom Lajčakom trebalo da razgovaramo o stvarima za implemntaciju“, rekao je Vučić.

A prioritet svih priroiteta u implementaciji ranije postignutih sporazuma je, prema Vučićevim riječima, formiranje ZSO što će, kako je rekao, biti naglašeno i u saopštenju Evropske unije.

„Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti, vidjećemo“, rekao je Vučić, izrazivši strahovanje da dvije strane ostati „zaglavljene u nečemu što je odavno potpisano“.

Naglasio je i kako se od svih, kako je rekao, velikih priča u javnosti u Beogradu i Prištini, danas nije desilo ništa posebno.

„Gospodin Kurti je došao da se potpisuje nešto, o tome se nije razgovaralo. Ja čekam da vidim implementacioni plan koji se tiče prije svega prethodno poptisanih dogovora. Na početku te mape puta mora da bude ono što neko neće da ispuni, to je suština, to je ZSO“, poručio je Vučić.

Rekao je i kako evropski posrednici žele da imaju izvještaj do 23. i 24. marta, kada se održava Evropski savjet, da li su Beograd i Priština bilo šta postigli, i u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama i jednih i drugih.

„Otkazaću dio putovanja i spoljnopolitičkih sastanaka, da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da bih se pripremio za 18. (mart), da Srbija ne bude prokazana 23.i 24. (marta)“, kazao je Vučić.

N1

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment