Air Montenegro svoju letilicu dao u zakup Air Serbiji, pa je juče morao da iznajmi tuđi avion

Air Montenegro iznajmio je juče „erbus 320“ od hrvatskog Trade Aira kako bi u narednim danima mogao da obavlja saobraćaj, nakon što im se pokvario jedan od dva aviona u floti, saznaje Pobjeda iz više izvora u nacionalnoj avio-kompaniji.
Kvar na avionu, registarskih oznaka AOA-40, otkriven je u utorak veče, zbog čega je menadžment Air Montenegra otkazao jučerašnji let za Ljubljanu, a jutarnji let ka Beogradu prepustio kompaniji Air Serbia.
Popodnevnu rotaciju iz Podgorice ka Beogradu juče je odradio „erbas“, koji je crnogorski avio-prevoznik bio prinuđen da iznajmi jer je drugi „embraer“ iz flote prethodno dao u zakup kompaniji Air Serbia. Prvi aneks ugovora sa Air Serbiom, kojim je definisano iznajmljivanje jednog „embraera“, istekao je 15. januara, nakon čega ga je novoizabrani izvršni direktor nacionalne avio-kompanije Saša Radović produžio do kraja marta.
Nepoznat trošak
Izvori Pobjede juče su kazali da se očekuje da Trade Airov avion još danas leti za Air Montenegro, a da će u petak „alfa“ biti spreman za vraćanje u saobraćaj. Iz kompanije je Pobjedi saopšteno da je kvar uočen prilikom redovne tehničke kontrole, te da nije mogao ugroziti bezbjednost letova, ali da je avion prizemljen zbog strogih bezbjednosnih procedura.
– S obzirom na to da nacionalni avio-prevoznik sigurnost i bezbjednost putnika postavlja kao apsolutni prioritet, trenutno se radi na otklanjanju neispravnosti, što je uslovilo i određene izmjene režima saobraćaja – naveli su iz Air Montenegra.
Oni nijesu odgovorili na pitanje našeg lista koliko će ih koštati ispadanje „alfe“ iz saobraćaja i to što je let za Ljubljanu odložen. O odlaganju su, kako tvrde, putnike obavijestili u rokovima u kojima je to, s obzirom na nepredviđene okolnosti, bilo jedino moguće.
– Air Montenegro u svakoj situaciji vodi računa o putnicima, poštujući Zakon o obligacionim odnosima u vazdušnom saobraćaju. Putnicima na ovom letu je, pored alternativnog datuma, ponuđena i opcija novčane refundacije – istakli su iz kompanije i uputili izvinjenje putnicima zbog situacije koja je uticala na promjenu njihovih planova.
Aranžman sa Air Serbiom
Ukoliko do kraja marta dođe do ponovnog kvara na „alfi“, što nije isključeno s obzirom da je riječ o avionu starom više od 13 godina, aranžman sa Air Serbiom biće obesmišljen. Kako je Pobjeda ranije objavila, od iznajmljivanja „brava“ Air Montenegro očekuje 900.000 eura prihoda za tri mjeseca. Zakup je počeo 14. decembra prošle godine i realizuje se po principu wet lease, koji pored aviona podrazumijeva zakup posade, održavanje i osiguranje.
Air Serbia avion koristi za saobraćaj ka pet destinacija, pet dana sedmično. Zbog tog aranžmana, Air Montenegro je ukinuo letove iz Tivta ka Beogradu ponedjeljkom, a odustali su od uspostavljanja letova ka Frankfurtu, Cirihu i Parizu, ostavljajući crnogorske građane bez direktne avio-veze sa tim evropskim metropolama.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment