„Air solana“ na Rijeci Crnojevića

izvor: Skala Radio

autor: Sretan Vujović

Kada sam gotovo deset godina prije izbijanja rata u SFRJ, preko stihozbirke „Bezglavo kolo“ na neki način anticipirao taj krvavi pir, a u njemu, gotovo „fotografski“ i vlastitu sudbinu, morao sam se vratiti na poruke Vladislava Petkovića Disa i njegove „Utopljene duše“, i konstatovati da su pisci u nekim stanjima „povišene svijesti“ sposobni da predvide buduće, iako se ta „ponavljanja“  dešavaju kao neka vrsta predskazanja u  intiutivnom dijelu našeg bića,  protivno potčinjenosti logici  i „tiraniji nauke“ („Ponavljanje“ Kirkegor)! Onda je razumljivo zašto poezija kao vizija ima tu moć da vidi „buduću prošlost“!

Tako dolazimo i do nobelovca  Gerharda Hauptmana (1862-1946) i njegovog djela „Budala u Hristu Emanuel Kvint“!

Najstarija poznata parodija za koju se pretpostavlja da je napisao sam Homer „Rat žaba i  miševa“  ima za temu čuvenu „Ilijadu“. Stoga nije ni čudo da je pojava na političkoj sceni  Krivokapića Svaštoljubivo-Ostroškog nenapisana ali doživljena parodija Hauptmanovog djela „Budala u Hristu Emanuel Kvint“! Glavni junak ovoga djela sve svoje sposobnosti i rasuđivanje bazira na jednoj jedinoj knjizi-Bibliji!  Pored brojnih sumnjičavaca, on svakodnevno dobija sve više pristalica, a slučajna dešavanja (da li je išta slučajno) i neke smrti dobijaju biblijsku  dimenziju izbavitelja, tako da Kvint u konačnici dolazi do zaključka da  je  on sam reinkarnacija Isusa Hrista!

Naš „Izbavitelj“ Krivokapić je otišao još dalje  pa se  reinkarnirao u Mojsija, glavom i sa nešto manje brade! Svojevremeno sam ga  u jednom otvorenom pismu zamolio da snagom volje pomjeri brdo  Vodnik, koje  mi zaklanja pogled na Skadarsko  jezero iz pravca Štitara i obećah mu kumstvo ako  mi napravi ovu panoramsku intervenciju!

Čudno je da  ovaj  neviđeni talenat nijesu primijetili stručnjaci iz Elektroprivrede, koji bi da buše tunel  prema Srbiji kako bi  „provjetravali“ Pljevlja! Jednostavnije je, a i mnogo jeftinije da „Tajnoivdac Ostroški“ snagom volje pomjeri par brda i planina  i eto „arije“ za Pljevlja koliko hoćemo! Šteta što Živko Nikolić nije poživio da i ovo „otkriće“ filmuje poput onoga o pokušaju isušivanja Skadarskog jezera, koje za malo nije postalo slano! I eto solane na Rijeci Crnojevića!

Put kroz vrijeme ove svojevrsne čarobne „kristalne kugle“ nas vodi do Orvela i  njegove „Životinjske farme“ koja se „materijalizovala“, ne samo u činjenici  da su vepar „Napoleon“ i njegovi sljedbenici preuzeli vlast na farmi i ta „revolucija“  djeluje kao dobro organizovan sistem „do URE“! Onda se unutar „pobjedničke većine“ javlja žeđ za slavom i novcem! A novac jeste moć!

U našim prilikama „noćna mora“ nastaje kada  više nije važna samo moć, već se koalicioni partneri prepoznaju, intiutivno fizionomski i garderoberski! Fizionomije je relativno lako prepoznati prema  onima sa „Farme“, Orvelove ili li neke od brojnih Reality Show farmi! „Garderoberska intuicija“ je već signal! Više od pola vijeka pamtim  da su muškarci nosili sakoe, dužine do iznad sredine butina! Danas je to postao „znak prepoznavanja“ pa sakoi sežu do iznad stražnjice! Neka je otkrivena; „može ko doć’“! U nekim drugim sredinama su to crvene ili plave maramice u zadnjim džepovima pantalona! Ništa čudno!

Moramo poštovati različitosti, ali te „različitosti“ su danas na političkom „tržištu“ bitnije od doktorskog ili magistarskog zvanja!

Čini se ipak da je Orvelovo fizionomijsko prepoznavanje dominantno, a do kad će ne znamo!

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment