Ako budete posmatrali nebo ove noći, postoji šansa da vidite čak pet planeta Sunčevog sistema

Ljubitelji astronomije u prilici su da ove nejdelje uživaju u pravoj planetarnoj paradi. Naime, na nebu će se videti Jupiter, Merkur, Venera, Uran, Mars i Mjesec poravnati u nizu. Spektakl su, prema navodima lista Daily Mail, neki na zemaljskoj kugli prvi put mogli da vide tokom jučerašnjeg dana, ali najbolji pogled pružao se sinoć. 

Najvidljivija je bila Venera jer se radi o najsvjetlijem objektu na noćnom nebu uz Mjesec, a najveća planeta Jupiter i nama susjedni Mars isto su se tako mogli vidjeti golim okom. Za Merkur i Uran, pak, bio je potreban teleskop, piše Jutarnji List.

Možete vidjeti gotovo cio Sunčev sistem u jednoj noći – rekao je Rori Bentli, astronom sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu za Popular Science.

Planetarna parada najbolje se mogla videti izvan naseljenih mjesta, a nebeska tijela jednako su bila vidljiva na južnoj i sjevernoj polulopti. Poslednji put su se pet planeta, kao sinoć, poravnale 2020. godine i prije toga još 2016. To se događa, tumače stručnjaci, jer je Sunčev sistem oblikovan poput ravnog diska s planetama koji kruže oko istog ravnog područja.

“Divno je videti toliko entuzijasta #Planetarne parade večeras na plaži Portobelo. Prelijepo vedro nebo – Venera i Mars izgledaju sjajno – samo je šteta što smo daleko na sjeveru, Jupiter i Merkur su, zapravo, postavljeni zajedno sa Suncem – napisala je škotska astronomkinja Ketrin Hejmans svom Tviteru.

Jutarnji list

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment