Kaluđerović: Nediplomatski, antievropski i uvredljivo

Nebojša Kaluđerović kaže da Timonijeu nije prvi put da ,,sebi dozvoljava slične ispade“. Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković uputio je otvoreno pismo francuskom ambasadoru Kristijanu Timonijeu, tražeći od njega izvinjenje zbog spornih izjava o „fašističkoj agresiji“ na Cetinju. Savjetnica predsjednika države za vanjske poslove Tamara Brajović poručila je da svaki građanion, pogotovo diplomata, treba da u atmosferi kakvu Crna Gora živi posljednjih godina bude pažljiviji u izjavama

Reakcije na skandaloznu izjavu francuskog ambasadora u Crnoj Gori

Nediplomatska, antievropska i uvredljiva za Cetinjane i Crnu Goru – tako je dugogodišnji diplomata i bivši ambasador naše države u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović okarakterisao izjavu francuskog ambasadora u Crnoj Gori Kristijana Timonijea, koji je događaje tokom protesta građana na Cetinju, uoči tribine Jakova Milatovića, nazvao ,,fašističkom agresijom“ na osnovne ljudske vrijednosti. Kaluđerović je za Pobjedu poručio da je za očekivati da Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore hitno pozove ambasadora Timonijea na razgovor.

Skandaloznu izjavu Timonijea da je ,,ovo vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“, osudili su brojni predstavnici javnog života Crne Gore.

“Svi oni, koje su već izabrali građani Crne Gore, predstavljaju dio demokratske volje naroda i trebalo bi da budu imuni na svaki pritisak, lično ili preko svojih porodica. Ova vrsta fašističke agresije je protiv ne samo evropskih vrijednosti, već i osnovnih ljudskih vrijednosti. Treba obratiti pažnju na svim nivoima u svim partijama da se spriječi govor mržnje koji otvara prostor za ovakvo neprihvatljivo ponašanje”, kazao je Timonije u intervjuu Vijestima, komentarišući događaje od petka na Cetinju uoči predizborne tribine Milatovića.

NEOČEKIVANO

Kaluđerović je poručio da se takva izjava ne očekuje od jednog stranog predstavnika.

“Živimo u periodu poremećenih vrijednosti, ali i u takvim uslovima izjava francuskog ambasadora Timonijea o fašističkoj agresiji tokom protesta grupe građana na Cetinju povodom dolaska na promociju predsjedničkog kandidata Milatovića, a u kojem je bila slobodno izražena, rekao bih, sasvim ispravna volja slobodnih građana Cetinja, ne očekuje se od jednog stranog predstavnika, odakle god on dolazi. I koliko se sjećam, nije mu prvi put da sebi dozvoljava slične ispade”, rekao je Kaluđerović.

Istakao je da je ta izjava ,,sve suprotno onom što se može smatrati nekom pristojnom mjerom diplomatskog nastupa jednog diplomate“.

“Nediplomatska, antievropska i uvredljiva i za Cetinjane i za Crnu Goru. Tim prije što, koliko se sjećam, nijesmo ga čuli kada je morao reagovati, da je želio, na događaje koji se skoro bez razmišljanja mogu podvesti pod pojmom fašizam”, kazao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, ambasador Timonije sve to i iz iskustva velike i uvažene zemlje koju predstavlja u Crnoj Gori, mora dobro da zna.

“Na kraju, iako to neće promijeniti moje mišljenje povodom ove izjave, vjerujem da će se ambasador Timonije naći sjutra na Cetinju. Neka izabere bilo koji spomenik, a ima ih dosta i svi su simboli slobode i antifašizma, neka se pokloni, izvini i zatraži oproštaj”, kazao je Kaluđerović.

Imao je i poruku za Timonijea.

“Ambasadore, znate, Cetinje je grad heroj”, poručio je Kaluđerović.

OTVORENO PISMO

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković uputio je otvoreno pismo francuskom ambasadoru Kristijanu Timonijeu, tražeći od njega izvinjenje zbog izjava o događanjima u prijestonici.

“Vjerovao sam da kao iskusni diplomata ne možete saopštiti ovako neutemeljenu i tešku konstataciju i kroz pojedinačni incident na Cetinju targetirati grad u fašističkom kontekstu. Posebno čudi da se tako iskusan diplomatski predstavnik odlučio na uvredljivu generalizaciju samo nekoliko dana nakon posjete Cetinju i nakon izuzetno uspješne i produktivne posjete delegacije Prijestonice Cetinje francuskim lokalnim samoupravama”, naveo je Đurašković u pismu.

Događaj na Cetinju, dodaje on, u kojem nikakav fizički obračun zaista nijesam vidio, nije smio da se dogodi i svaku vrstu prekoračenja onoga što podrazumijeva miran protest uvijek moramo osuditi.

“Pripadam partiji koja je istog momenta osudila incident. Međutim, na ovakav način komentarisati incident koji se dogodio, a koji, saglasan sam sa cjelokupnom javnošću nije trebao i smio da se dogodi, i time brutalno negativno targetirati Cetinje je, u najmanju ruku, neprihvatljivo”, poručio je Đurašković.

Prema njegovim riječima, pravo na miran protest je garantovano ljudsko pravo i treba ga afirmisati, a ne kroz pojedinačni negativni istup nazivati fašizmom.

“Kad ste izgovarali ovu konstataciju, očigledno nijeste imali na umu slobodarsku tradiciju Cetinja i vjekovnu borbu za nezavisnost i slobodu. Kroz vjekove je Cetinje branilo Crnu Goru i prvo u okupiranoj Evropi ustalo protiv fašizma braneći univerzalne vrijednosti antifašizma. Cetinje je u Drugom svjetskom ratu dalo više narodnih heroja nego mnoge evropske države, a i samo je Grad heroj. Antifašističke i antiratne vrijednosti branjene su i odbranjene i devedesetih godina zahvaljujući Cetinju i Cetinjanima, a tako je bilo i 5. septembra 2021. godine kada su SPC i policija izvršili svojevrsni desant na Cetinje”, napisao je Đurašković.

Nijesam Vas tada čuo da govorite o fašizmu, dodao je on, a ako ga je skorije bilo u Crnoj Gori, to je bio eklatantan primjer.

“Nijeste jednom riječju osudili suzavac, gumene metke i brutalnu opsadu Cetinja nazivajući je pravim imenom. Jako dobro ste upoznati o naporima koje Prijestonica Cetinje ulaže u proširivanje saradnje sa Francuskom. Znate sa koliko se entuzijazma pristupa promociji odnosa između dvije prijateljske države, pa još više čudi i brine Vaša odluka da ova dešavanja smjestite u ovako uvredljiv i neprimjeren kontekst. Zbog svega navedenog, pozivam Vas da uputite izvinjenje svim građankama i građanima Prijestonice Cetinje”, navodi Đurašković u otvorenom pismu.

PAŽLJIVO SA KVALIFIKACIJAMA

Savjetnica predsjednika države Mila Đukanovića za vanjske poslove Tamara Brajović, reagujući na spornu izjavu Timonijea, kazala je da u moru dezinformacija, spinova i loših namjera, moramo pažljivo promisliti prije nego nečemu damo kvalifikaciju ili stavimo u kontekst fašističke agresije.

“Uzavrelu atmosferu treba smirivati, ne dolivati ulje na odveć tmurnu stvarnost. Vjerujem da zajedno, sa više strpljenja i razuma, možemo naći siguran put za građansku Crnu Goru”, rekla je Brajović.

Poručila je da je ukupna društvena, politička, ekonomska situacija u Crnoj Gori daleko od normalne.

“Svaki građanin, naročito zvaničnik, trebalo bi da bude veoma pažljiv u svojim izjavama, kao i u privatnom ophođenju. Jednako tako, veoma sam ubijeđena da svaki diplomata treba da u atmosferi kakvu Crna Gora živi posljednjih godina bude još pažljiviji. Posebno ako predstavlja zemlju evropskih vrijednosti”, rekla je Brajović.

Nakon burne reakcije predstavnika javnog života i otvorenog pisma Đuraškovića, ambasador Timonije odgovorio je u izjavi za Vijesti da se njegova izjava „nije odnosila na građane Cetinja, nego je imala za cilj odbranu opštih principa koji važe podjednako u Parizu, Cetinju ili bilo gdje u demokratskom svijetu“.

“To je princip slobode govora i okupljanja. Poznajem i poštujem istorijsku, antifašističku borbu Cetinja, koju bi i danas morale da poštuju sve strane podjednako”, rekao je Timonije.

Batrićević: Da ste držali do evropskih vrijednosti i antifašizma, ne bi danas Crnom Gorom upravljala crkva koja slavi fašističke kolaboratore

“Da je kojim slučajem u Notre-Dameu vršeno ustoličenje kakvog njemačkog a ne galikanskog biskupa, koji pritom negira postojanje francuske nacije, i da je tom prilikom neki francuski ministar Jakov Milatović bio jedan od naredbodavaca terora nad protivnicima toga čina, biste li onda toga čovjeka smatrali francuskim patriotom ili izdajnikom? I bi li se takav mogao šepuriti ulicama Pariza? Jer za nas su i Vlada i crkva koje u Crnoj Gori kontroliše Srbija, ništa drugo do vichyjevske marionete”, naveo je, između ostalog, profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, istoričar Boban Batrićević, u otvorenom pismu povodom sporne ocjene ambasadora Francuske u Crnoj Gori Kristijana Timonijea.

“Eto viđite onda, ljudi koji su negodovali na dolazak Milatovića na Cetinje nijesu to radili zbog toga što je predśednički kandidat, niti zato što su fašisti. Radili su to zbog njegove sramotne uloge kad je Cetinje trovano i tučeno naočigled Vaših i svih ostalih diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori. Da ste, kao što nijeste, držali do evropskih vrijednosti i antifašizma ne bi danas Crnom Gorom upravljala Crkva koja slavi fašističke kolaboratore niti bi se proruski Demokratski front pitao o sudbini Crne Gore. Zato Vas ubuduće molim da u skladu s Vašom pozicijom vodite računa kako kvalifikujete, odnosno diskvalifikujete ljude i događaje”, naveo je Batrićević i pozvao Timonijea da posjeti Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

“Da Vas upoznamo s bogatom antifašističkom literaturom koju imamo, i na francuskom i na crnogorskom i na srpskom jeziku. Pa vi odaberite koji preferirate”, dodao je Batrićević.

Radulović: Ponašanje Timonijea dijelom je posljedica potpunog urušavanja institucija

“Ponašanje Kristijana Timonijea je, nažalost, dijelom i posljedica potpunog urušavanja institucija Crne Gore. Činjenica da Ministarstvo vanjskih poslova praktično ne postoji, daje mogućnost ambasadoru Timonijeu da se ponaša veoma nediplomatski i da se koristi rječnikom koji je imanentniji nekom ko se bavi provokacijama, nego ambasadoru jedne velike članice EU”, kaže za Pobjedu Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Istakao je da ovo nije prvi put da ambasador Timonije direktno doprinosi produbljivanju podjela u crnogorskom društvu i stvaranju dodatne političke nestabilnosti.

“Dok ostali ambasadori EU i drugih zapadnih NATO saveznika često pokušavaju da smanje tenzije u društvu i političkim procesima, Timonije pod plaštom usaglašenosti stavova sa njima sprovodi samo sebi znane agende. Zbog toga ostaje i pitanje koliko francuski ambasador sprovodi zvanične instrukcije svoje zemlje, a koliko improvizuje na bazi privatnih opredjeljenja i konekcija. Na kraju, trebalo je imati i bazičnih manira prema ljudima sa kojima je ambasador Timonije šetao zajedno u nedavnoj šetnji solidarnosti sa Ukrajinom na Cetinju, kao i niz ostalih ambasadora”, kazao je Radulović.

Poručio je da je većina onih koji su učestvovali u incidentu na Cetinju bila konstantna u iskazivanju solidarnosti građanske Crne Gore sa Ukrajinom i osudi ruske agresije. Upitao je: „Da li je i to fašizam za ambasadora Timonijea?“

“Ti ljudi zaista jesu napravili grešku izazivajući incident kojim je narušen izborni proces na Cetinju, ali to ih nikako ne čini fašistima. Jedino je upitno da li nešto drugo smeta ambasadoru Timonijeu, pa se konstantno ponaša u stilu revizije izvinjenja koje je prijateljska Francuska uputila Crnoj Gori za sopstvene aktivnosti iz 1918. godine? Mi zaista želimo da u djelovanjima ambasadora Timonijea vidimo sve vrijednosti Francuske Republike, koje su uzor za Crnogorce i model za izgradnju demokratije i vladavine prava kojoj težimo. Bilo bi dobro i da ambasador Timonije, makar u preostalom dijelu svog mandata, želi isto što i demokratska i građanska Crna Gora, a duboko vjerujemo i njegova matična kuća, Kej d'Orsej”, dodao je Radulović.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment