Kurti se obratio građanima Kosova na srpskom: Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat

Uz vladavinu prava, možemo da postepeno smanjimo broj policajaca po opštinskim zgradama, naveo je Kurti.

Aktuelno

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se građanima srpske nacionalnosti na Kosovu na srpskom jeziku i poručio da će nakon smanjivanja zastrašivanja i kriminalaca doći i do smanjenja broja policajaca.

„Meni je žao što smo morali da održimo izbore u četiri opštine na sjeveru sa tako niskim izlaskom građana. 10. Decembra prošle godine smo odložili za četiri mjeseca dan izbora, nadajući se da će Srpska lista učestvovati. Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko mi prihvatimo Ohridski aneks, oni osigurati učestvovanje Srpske Liste na izborima. 17. marta ove godine smo produžili rok za registraciju stranaka za pet dana. Sve ovo uzalud. Pomislio sam da će bar Aleksandar Jablanović pobijediti u Leposaviću, ali on je izašao iz trke 21. aprila, dva dana pred sigurnu pobjedu. Čuo sam da je dobio milion eura i dva stana u Beogradu. Možda nije tačno, ali u svakom slučaju, mora se raditi o prevelikom pritisku ili preluksuznoj ponudi, koja je natjerala Jablanovića da kaže da neće da maltene šutira penal“, saopštio je Kurti.

Kako je naveo predstavnici Srpske liste, pa i Jablanović, svašta rekli o Kosovu i o njemu, ali je napomenuo da je „ipak ostao spreman da ih prihvati kao buduće gradonačelnike“.

„Nažalost, ja nemam ni moć a niti volju da ih natjeram da se kandiduju na izborima. Sada, gradonačelnik je Lulzim Hetemi, dok se ne izabere novi. U tom cilju su nam potrebni prijevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja na četiri opštine na sjeveru. Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora. A zato je prevashodno potrebna vladavina prava, dakle jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca. To mi hoćemo i moramo uspostaviti zajedno. Uz vladavinu prava, možemo da postepeno smanjimo broj policajaca po opštinskim zgradama“, naveo je Kurti.

Dodao je i da su potrebni sastanci u Briselu za hitno, potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni dio – Ohridski Aneks.

„Meni je jasno sada da je predsjednik Srbije rekao ‘da’ sporazumu da ga ne bi potpisao, a sada se žali i kaje što je rekao ‘da’, što je prihvatio taj sporazum, koji znači de fakto priznavanje Republike Kosovo. Očigledno, vlast u Beogradu je u potražnji sa vremeplovom. Ponekad žele da se vrate u doba prije juna 99. godine kada smo se oslobodili, ponekad prije februara 2008. godine kada smo proglasili nezavisnost, ponekad prije februara ove godine kada je predsjednik Srbije Vučić prihvatio Briselski sporazum, a, kao što ste i vi sami čuli, ponekad žele da se vrate vremeplovom prije decembra 2001. godine kada sam ja izašao iz srpskih zatvora“, ocijenio je Kurti.

Naglasio je da se neće tolerisati „napad i kidnapovanje policajaca, pucanje na vojnike KFOR-a, nasilno srljanje na novinare“.

„Aleksandar Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat. Istovremeno, on vam je garancija da devedesete neće postati prošlost. Ja nisam za rat. Ja sam protiv rata. Ja sam socijaldemokrata. Ja sam patio tokom rata, bio sam ratni zarobljenik više nego dvije i po godine. On izgleda da ima samo lijepa sećanja na rat a i takve osećaje, jer i tada je bio na vlasti kao ministar Miloševića, a za razliku od danas, imao je vlast čak bez obaveza jer je svu odgovornost snosio Milošević. Već više od 10 godina, ovi takozvani naprednjaci su kriminalizirali politiku u Srbiji, a sada na sjeveru Kosova pokušavaju da politizuju kriminalce. Sa druge strane, mi smo zatvorili 16 ilegalnih puteva na sjeveru, uništili 83 kriminalne grupe, konfiskovali oko dvije tona narkotika, uništili 14 laboratorija droge, osam takvih na sjeveru, a i pet takvih za proizvodnju kripto valuta“, istakao je Kurti.

Kako je naveo, „Kosovo je država najvećeg stepena demokratije u našoj regiji“.

„Prema prestižnim međunarodnim institucijama i organizacijama Kosovo je na prvom mjestu na zapadnom Balkanu što se tiče borbe protiv korupcije, vladavine prava, slobode medija, političkih sloboda i građanskih prava, kao i demokratskih izbora. Naš demokratski progres jeste spregnut ekonomskim razvojem. Tokom ovih zadnjih par godina imali smo prosječno rast of sedam odsto bruto domaćeg proizvoda, izvozi i inostrane investicije su udvostručene, godišnji budžet ove godine je za 17 odsto veći od 2022. godine.

Tvrdi da su vlasti u Prištini uradile mnogo toga za srpsku zajednicu.

„Završili smo restauraciju pravoslavnog naslijeđa na Kosovu: Manastir Tamnice i Svete Marije u Kamenici, kao i Manastir Draganac u Novom Brdu. Počela je restauracija četiri tradicionalne kuće u Prizrenu, čiji su vlasnici Srbi. Na osnovu zadnjeg poziva za direktnu pomoć, finansijsku podršku je dobilo nekoliko organizacija i pojedinaca za izdavanje knjiga, sportske, kulturne i umjetničke aktivnosti. U toku je izrada nacrta plana o konzervaciji sela Velike Hoče….“, navodi se u poruci premijera Kosova.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment