Martinović: Suprotno zdravom razumu da država ukine trajektnu liniju bez adekvatne zamjene

“Platićemo milione eura zbog nezakonitog rada državnih organa”

ikada nije bila povoljnija situacija za advokatski posao u Crnoj Gori do sada – kazao je za Televiziju 7 advokat Nikola Martinović. On je pojasnio da je tako zbog nezapamćenog broja ekonomskih i opšte pravnih promašaja državne administracije u poslednje dvije godine.

– Sjetite se samo koliko smo platili otpuštanje direktora škola u mandatu Vesne Bratić. Imamo slučaj Montenegro petrol, slučaj Aman, Pomorski saobraćaj, sve ćemo to da platimo. Dakle platićemo milione eura zbog nezakonitog rada državnih organa – kazao je Martinović.

Istakao je da ga kao građanina to čini tužnim jer je to, kaže, novac svih nas i dodao da ga neće platiti oni koji su to izazvali. Prema njegovim riječima, to je ozbiljan izazov sa kojim se država mora sresti u narednom periodu.

– A to je kako otkloniti mogućnost da neko iz privatnih, političkih animoziteta čini štetu koju plaća država a on za to ne odgovara – istakao je Martinović.

On je siguran da toga ne bi bilo kada bi donosioci odluka prouzrokovanu štetu plaćali svojom imovinom.

– Međutim kako se država nije do sada pokazala efikasnom u naplati grešaka državnih funkcionera, oni su uljuljkani u tome da mogu o državnom trošku da prave štetu – naveo je Martinović.

Za njega je fenomen da državni službenici smjerno čak, kako ističe, i namjerno pričinjavaju štetu trećim licima, da bi ta lica naplatila štetu od države.

Što se tiče trajektne linije Kamenari-Lepetani, Martinović smatra da je država trebalo da razmišlja u pravcu funkcionalnosti te linije, a ne da se ovakvim potezom ugrozi turistička sezona, snadbijevanje stanovništva dobrima, itd…

– Suprotno je zdravom razumu da vi ukinete liniju, a nemate adekvatnu zamjenu – kazao je on.

Trajekti Pomorskog saobraćaja iako parkirani zarađuju, napominje Martinović i dodaje da će im se morati platiti zbog otkazivanja ugovora bez razloga nakon okončanja sudskog postupka, a to je za dvije godine.

Martinović postavlja pitanje ko će građanima platiti kašnjenje na posao.

Što se tiče Montenegro petrola, situacija je jasna da će štetu koja je nastala zbog političkog marketinga pred predsjedničke izbore, a u vidu rušenja postrojenja na Morači, platiti gradjani, kaže Martinović.

– Najgore je što se pokušava da se zamagli istina. Sud je kazao da se na tom mjestu može da radi. Drugo je to što se premijeru to nije svidjelo.On je odlučio da na svoju inicijativu sve to sruši – istakao je Martinović.

Kada je u pitanju dvojno državljanstvo člana predsjedništa Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, Martinović smatra da se postavlja pitanje kojeg se državljanstva Spajić odrekao pošto je i sam priznao da je državljanstvo stekao poslije 2006. godine kada po zakonima Crne Gore nije bilo moguće imati dvojno državljanstvo.

– Potpuno je normalno da ste se traženjem srbijanskog državljanstva odrekli crnogorskog jer je to imao prethodno – kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, ovim je Spajić doveo u zabludu crnogorske birače.

NIKOLA MARTINOVIĆ – advokat

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment