NA BALKANU VRIJEME STOJI

piše: Perović Vukašin

Tekst napisan 05. januar 2022. Godine, a kao da je bilo juče, samo je promijenio koalicionog partnera.

SVINJE GROKĆU, A KARAVANI PROLAZE

Nije ovaj jad od Šešelja neobična pojava kod sjevernih susjeda. Kao i ostali Vulini, Marići, Sarape, Rakovići… javi se s vremena na vrijeme iz srpske političke kaljuge. Svi su oni tu da kažu ono što Vučić misli, a on će im zauzvrat napuniti korito. Da ispljuju, omalovaže, izmisle i pokušaju da uvrijede. Zar ove karikature stvarno misle da njihove riječi imaju snagu?

A koja je muka na njih? Zašto komšije stalno gađaju blatom Crnu Goru? Možda zato što mi znamo istinu. Vjerovatno je to ono što ih boli. Istorija zna ko je imao zakon “Pravo prve bračne noći”, ko je šetao opanke i ćutao. Zato nas i smatraju neprijateljima. Kad vide naše slavne bitke, sjete se da su oni klečali. Kad vide heroje Mojkovca, sjete se da su oni bježali. Gledajući Ljubov prkos i Savino herojstvo, vide da su oni u Kragujevcu svoj narod vodili pred njemačke cijevi. Kad kod nas vide sklad vjera, sjete se svojih zločina devedesetih. Dok gledaju naše pobjede, vide svoje poraze. Dok čitaju o našoj slobodi, vide svoje ropstvo.

Tada nemoć i civilizacijska distanca, prerastu u zavist i mržnju. Teško pada saznanje da se nikad u istoriji ne zadesiše na pravoj strani. Kad prestane istina, istorija i snaga argumenata, počinju nemoć, očaj i nekultura. Tada se pokušava sa uvredama. Naviknuti svijet gledati sa koljena, sluge i poslušnici su se dofatili slobode. Kako je nijesu sami izborili nego su im je drugi donijeli, ne znaju njeno pravo znacenje. Ne znaju što će sa njom i ne umiju da se ponašaju. Zato stižu neartikulisani zvuci frustriranih spodoba.

Ipak, daleko je to od Crne Gore, Cetinja, Lovcena i slobode. Ne čuje se nad Lovćenom groktanje iz srpske politicke kaljuge. Ne sluša orao jadne, poražene, zavidne, nedorasle… kako o njemu cvile i grokcu, ustvari, želeći samo da polete. Uzalud ispuštaju nemušte zvuke, usporen crnogorski karavan ide ka Evropi.

Nijesu ti nepomenici problem Crnoj Gori. Naš problem je što su Bečić i Dritan sa Šešeljem u koaliciji. A problem Srbije i ono što koči njihovu emancipaciju i budućnost nijesu ovi što su uvaljani u blato, nego hiljade akademika, pisaca, glumaca, pjevača… i ostalih javnih ličnosti, koji ćute o onome što se govori u ime cijele Srbije. Ili to njima uopšte nije problem.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment