Rat u Ukrajini – 368. dan. Žestoke borbe oko Bahmuta. Ruske snage tvrde da su na manje od kilometra do centra grada. Vladimir Putin smatra da je rasprarčavanje Rusije jedini cilj Zapada. Lista Jutarnji: Hrvatska šalje 14 transportnih helikoptera Ukrajini. Bijela kuća saopštila da Peking ne šalje vojnu pomoć Moskvi zato što je Kini jasno stavljeno do znanja da bi trpjela “ozbiljne posljedice”. Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus očekuje da će ugovori za proizvodnju novih haubica za Ukrajinu biti potpisani do kraja marta. 

12.43 – Kijev: Ruski udar dronovima na zapadu Ukrajine, ima mrtvih i ranjenih

Jedna osoba je stradala, a četiri su ranjene na zapadu Ukrajine u ruskom napadu sa desetak dronova iranske proizvodnje izvednom noćas, saopštile su ukrajinske vlasti.

Nastradala osoba bio je spasilac, a ubijen dok je obavljao svoju dužnost rekao je gradonačelnik mjesta Hmeljnicki Oleksander Simčišin preko Telegrama navodeći i da su oštećene zgrade u tim udarima.

Guverner oblasti Hmeljnicki rekao je da su izvršena tri noćna udara na istoimeni grad koji se nalazi između Kijeva i Lavova. Od četvoro ranjenih troje je u bolnici u teškom stanju ali im životi nisu ugroženi, rekao je guverner preko Telegrama.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija lansirala 14 borbenih dronova Šahed iranske proizvodnje, a da ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana oborila 11.

Devet je oboreno oko Kijeva, javila ja vojna uprava glavnog grada Ukrajine, navodeći da u tom napadu nije bilo žrtava niti oštećenih objekata.

1o.40- Pekín: Oduvjek smo održavali odnose sa svim stranama u sukobu

Kina je oduvjek održavala odnose sa svim stranama u rusko-ukrajinskom konfliktu, uključujući i Kijev, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je dodala da će Kina preduzeti odlučne kontramere kao odgovor na američke sankcije.

“Žalimo i odbijamo da prihvatimo takav potez”, dodala je Mao, odgovarajući na pitanja o sankcijama protiv kineskih kompanija.

09:58- Turska nastavlja pregovore o članstvu Švedske i Finskem u NATO 9. marta

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da će razgovori sa Švedskom i Finskom u vezi sa njihovim kandidaturama za članstvo u NATO-u biti nastavljeni 9. marta.

Čavušoglu je rekao da će se sastanak održati u Briselu i da će se razgovarati o primjeni memoranduma potpisanog između zemalja.

08:31- Medvedev: Snabdijevanja Kijeva oružjem rizikuje globalnu katastrofu

Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev napisao je u autorskom tekstu za Izvestija da nastavak snabdijevanja Kijeva oružjem rizikuje globalnu katastrofu.

“Naravno, ubacivanje oružja može da se nastavi…i spriječi bilo kakvu mogućnost oživljavanja pregovora. Naši neprijatelji upravo to rade, ne želeći da shvate da će njihovi ciljevi sigurno dovesti do totalnog fijaska. Gubitak za sve. Apokalipse”, napisao je Medvedev.

Najnoviji komentari Medvedeva, koji je zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta bezbjednosti, prate Putinovo upozorenje od prošle nedjelje u kojem se suočavanje Moskve sa zapadom predstavlja kao egzistencijalna bitka za opstanak Rusije.

27.07 – Zelenski smijenio ukrajinskog zapovjednika združenih snaga

Ukrajinski zapovjednik operacije združenih snaga razriješen je dužnosti, objavio je predsjednik Volodimir Zelenski dekretom u nedjelju.

General Eduard Mikhailovič Moskalov imenovan je na tu poziciju prošlog marta, kada je general-pukovnik Oleksandr Pavliuk imenovan za šefa Kijevske regionalne vojne uprave.

Zelenski nije dao objašnjenje za Moskalovljevu smjenu, ali to je posljednja u dugom nizu nedavnih promjena u vodstvu koje je izvršila njegova administracija.

Ukrajinske vlasti sprovele su niz antikorupcijskih pretresa širom zemlje, a uslijedila su i otpuštanja visokih funkcionera. Još nije jasno je li otpuštanje Moskalova povezano s nedavnom korupcijskom čistkom.

07.20 – Zelenski: Putina će ubiti neko iz kruga najbližih savjetnika

“Znam ko će na kraju ubiti Putina, to će biti neko iz njegovog najužeg kruga bliskih savjetnika”, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u dokumentarcu Godina ukrajinskog novinara Dmitra Komarova.

Volodimir Zelenski predviđa da će u jednom trenutku doći do pucanja u Putinovom okruženju, što će podstaknuti saveznike ruskog predsjednika da se okrenu protiv njega.

07.17 – Ukrajina je proširila minirano područje na granici s Rusijom i Bjelorusijom. Jedno selo u Donjeckoj oblasti, najprije su bombardovali Ukrajinci, a potom i Rusi. Sada je potpuno uništeno.

Bogorodičino selo je na prvoj liniji rata. Trenutno ima četiri stanovnika. Zlatne kupole crkve su na zemlji. Na svakoj od 800 kuća – tragovi borbi.

Ruske snage tvrde da su stigle na dva kilometra od centra strateški važnog Bahmuta.

“U pravcu Kupjanska i Harkova “zapadna grupa” je pogodila neprijateljske jedinice. Eliminisano je i šest diverzantsko-izviđačkih grupa”, kaže portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.

Dva ruska aviona Suhoj-25 bacila su visokoeksplozivne bombe na ukrajinske položaje u Avdejevki.

07.00 – U intervjuu za televiziju Rusija 1, Putin kaže da Zapad želi da rasparča Rusiju, da umjesto jedinstvenog ruskog naroda stvore “Moskovljane, Uralce i tako dalje”.

Navodi da su planovi Zapada da podjeli Rusiju dokumentovani uz ocjenu da je to postao njihov jedini cilj.

“Mogao bi da primi Rusiju ‘u porodicu civilizovanih naroda’ samo u djelovima”, navodi Putin.

06.45 – Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera Mi-8 MTV-1 i dva helikoptera Mi-8T izdvojeni su iz Oružanih snaga pa su krenule pripreme za njihov transport, prenosi Jutarnji list.

Savjetnik u Bijeloj kući za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven tvrdi da Kina nije krenula ka pružanju smrtonosne pomoći Rusiji, jer su SAD iza zatvorenih vrata jasno stavile do znanja da bi takav potez imao ozbiljne posljedice.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus očekuje da će ugovori za proizvodnju novih haubica za Ukrajinu biti potpisani do kraja marta, mjesecima ranije nego što je prvobitno planirano.

Na antiratnim protestima u Berlinu, Vankuveru i drugim gradovima, hiljade ljudi zahtijevale su da NATO prestane da naoružava Ukrajinu. Protesti u Parizu obilježeni su pozivom Putinu da okonča rat. Istovremeno, stotine okupljenih na demonstracijama u Vašingtonu, zahtijevalo je nastavak američke vojne podrške Kijevu.

CDM

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment