(Raz)brat 

Pametan čovjek uči na svojim greškama, a pametniji na tuđim. Onima koji će sastavljati novu vladu, kratak rezime djelovanja Dritana Abazovića trebao bi da bude dovoljan za njegovu diskreditaciju

piše: Alek Barović

‘Svačiji drug, ničiji prijatelj”, reče Milivoje Katnić za Dritana Abazovića i pogodi ”u sridu!”, rekli bi Dalmatinci. Svako drugovanje sa Abazovićem košta i dođe na naplatu na ovaj ili na onaj način, kako se kome zametne.

Ironija je da mu je kodno ime Brat. Kao da je i onaj koji mu ga je nadjenuo to učinio na komičan način, jer bratski oslonac se u nosiocu ovog šifrovanog imena ne može naći. On je više razbrat, barem je tako njegovo političko djelovanje u proteklome periodu pokazalo. 

Naravno, prva (raz)bratova žrtva bio je Zdravko Krivokapić. Kako Krivokapić kaže: ”Kleo mi se da me neće izdati”. I izdao je. Neću o tome puno pisati, vjerujem da će se Krivokapić njime detaljno baviti u svojoj knjizi. Potrebno je samo naglasiti da je već tada trebalo da bude jasno svima sa kakvim kalibrom čovjeka imamo posla, i još bitnije – ne vjerovati mu ni kapi.

Svakoga je prevario i izdao, osim velikosrba, Crkve Srbije i Aleksandra Vučića. Njima je ostao do kraja vjeran prijatelj

Nakon zaposijedanja ili bolje reći okupacije premijerske fotelje (raz)brat je izdao sve živo. Prvo, Krivokapića i Konjevića iz SDP-a koji su mu vjerovali, i mislili da u njemu čuči i djelić demokratskog kapaciteta i želje za prosperitetom. To nije bilo tačno. Pogrešno je procijenjeno da je Zdravko Krivokapić onaj četnik od koga se treba najviše bojati. 

Abazović je dokazao da destruktivna ideologija mnogo jače mobilizuje onoga koji je sprovodi radi koristi, nego onog koji to radi zbog ubjeđenja. Kada je ubjeđenje u pitanju tu nekad i dođe do prigovora savjesti ili zdravog razuma, a kada je materijalni interes u pitanju ovo dvoje ne postoje.

Dok je grlio Sava Kenteru u isto vrijeme tajno je zakazivao sjednicu Vlade na kojoj će ga smijeniti. Zanimljiva mi je vazda bila ta (ne)ljudska osobina onih koji mogu da te gledaju u oči i prijateljski ti se cere, a sa druge strane gledaju na svaki mogući način da ti „slome“ glavu. Ali, i to treba umjet.

Izdao je i one strane ambasadore koji su računali da je njihov čovjek i predložili mu ovu trojicu prethodno pomenutih za pozicije, a njima njega za premijera. Još jedan propali eksperiment naših nazovi zapadnih partnera, koji od eksperimenata ne odustaju. Što nam novo pakuju ostaje da vidimo. Kako stvari stoje, nisu se nešto specijalno pokazali.

Abazović očigledno prešao crvenu liniju koja će značiti opoziciona mjesta za njegovu interesnu organizaciju zvanu URA

Prevario je i samog Đukanovića. Ubjeđivao ga je da na Vladi neće biti glasanja o izdajničkom ugovoru sa Crkvom Srbije. Rekao pa porekao samo nekoliko sati kasnije. Dobro upućeni izvori rekli su mi da je sjutradan nazvao Đukanovića i pozvao ga na piće. Kao da se ništa nije desilo.

Na kraju, u oči je gledao građane Crne Gore i prevario ih rekavši: ”Neće biti potpisivanja ugovora u narednih par dana”. Tako je saopštio pred televizijskim kamerama, da bi narednog dana pod sumnjivim okolnostima i bez najave, helikopterom srbijanskog MUP-a doveo Porfirija Perića u Podgoricu.

Svakoga je prevario i izdao. Osim velikosrba, Crkve Srbije i Aleksandra Vučića. Njima je ostao do kraja vjeran prijatelj. Ne sumnjam da će to nastaviti i dalje da bude. Pitanje je samo čime su ga toliko zadužili? Mada, svako zna ili makar naslućuje odgovor.

Nažalost, u Crnoj Gori postoji još jedan mali procenat ljudi koji mu vjeruju i glasaju njegovu minornu partiju. Vjerovatno, većinom zbog sitnih privilegija. Računaju da se u maloj partiji mogu lakše probiti i ušićariti nešto za sebe. Međutim, počinju polako i problemi u raju, a kad partiju okreneš tako da njena svrha postojanja bude isključivo korist, onda se po zavrtanju česme i partija sruši kao kula od karata.

Dokazao da destruktivna ideologija jače mobilizuje onoga koji je sprovodi radi koristi, nego onog koji to radi iz ubjeđenja

Abazović je očigledno prešao crvenu liniju koja će značiti opoziciona mjesta za njegovu interesnu organizaciju zvanu URA. Iako pokušava na razne načine da za sebe izdejstvuje barem neku poziciju i spasi što se može spasiti, vjerovatno i uz podršku funkcionera PES-a koji dijele njegove svjetonazore, očigledno da većina iz nove dominantne partije osjeća gađenje prema njegovom političkom djelovanju. Kao i više od 95% građana Crne Gore.

Pametan čovjek uči na svojim greškama, a onaj još pametniji na tuđim. Onima koji će sastavljati novu vladu bi kratak rezime djelovanja Dritana Abazovića trebao da bude dovoljan za njegovu diskreditaciju. Drugovanje sa njim je kao spavanje sa međedom, možda je lijepo i mekano na početku, dok ti ne zarije kandže u glavu.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment