„Sabirni centar“ u Centru za kulturu

piše: Sreten Vujović

„Najveći zločin u istoriji“ na žalost nije konačna priča! Uvijek je imao „kontratežu“,   ciljanu i smišljenu  zamjenu teza, sa idejom da se drugačiji glas ne smije čuti! Koliko seže moje pamćenje, u Crnoj Gori su uslužnici velikosrpske ideologije patriotama uvijek govorili: „Ti mrziš Srbe!“ Unaprijed pripremljena matrica po kojoj  je dovoljno biti Crnogorac, patriota, pa da se dobije etiketa „crnogorskog nacinaliste“! I zašto nas, koji prema njihovom viđenju „paranoično“ ośećamo  da pripadamo crnogorskom nacionalnom biću, u punom značenju te riječi, ne puste da i dalje budemo u „zabludi“!

Ima jedna lijepa priča  za osnovce u kojoj su dva druga putovala, a jedan od njih ode  na izvor da donese vode. Nakon nekog vremena, ovaj kod izvora vikne da je zarobio Turčina! Da im „zarobljenik“ ne bi usporavao putovanje, ovaj drugi mu kaže da ga pusti!

„Pustio bih ja njega, nego neće on mene!“ bio  je odgovor!

Nadu da će ovaj „gordijev čvor“ biti  „razdriješen“  uliva činjenica da  u Crnoj Gori sazrijeva nova generacija mladih  ljudi, koji   vide zlo, što nam se već  podugo sprema, a vide i proizvođače kojima se priviđa “velikocrnogorski nacionalizam”, a on može „uznemiriti“ javnost!? Prosto neshvatljivo koliko su baštinici genocida postali hipersenzibilni!

Pomirenje na koje ti dušebrižnici pozivaju više od 100 godina sadržano je u parodiji Njegoševih  stihova: “Brat je  mio, koje vjere bio, samo neka je Srbin” svugđe je ostavilo  pustoš, patnje i smrt! Pri  tome valja zapamtiti da su i krv i suze donesene i samom srpskom narodu, kojemu je nakon svakog imperaijalistikog poraza servirana ogromna količina propagande, kako su za te patnje krivi oni drugi, koji nikako ne žele da se „pomire“, oni koji ne žele da budu  u smrtnosnom zagrljaljaju velikosrblja!

Tako se  sva krivica prebača na te druge, a neokolonijalisti postaju najugroženiji narod na planeti! Tako postaje „ugrožen“ i Centar za  kulturu u Kotoru, preimenovan u „Kulturni centar“  što bi značilo „Vaspitani centar“, pa potpuno suprotno osnovnom domaćem vaspitanju zabranjuje promociju knjige  štampane 1934. godine, jer bi mogla „retroaktivno“ uznemiriti „vascelo srpstvo“!

Predlažem da se u „Kulturnom centru…“ umjesto knjige „Najveći zločin u istoriji“ promoviše film „Sabirni centar“, kako bi naši crnogorski mučenici i stradalnici iz Onostranosti pokušali dozvati pameti ovovremene remetioce  Vječnog Mira, kojima ništa nije sveto, izuzev podaništva!

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment