Śeverna Koreja prijeti ‘neviđenim odgovorom’ zbog vojnih vježbi SAD-a

Izjava je uslijedila dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za godišnje vojne vježbe u sklopu napora da se bolje suprotstave rastućim nuklearnim i raketnim prijetnjama Śjeverne Koreje.

Śeverna Koreja zaprijetila je u petak da će poduzeti “neviđeno stalne, snažne odgovore” ako Južna Koreja i Sjedinjene Države nastave s planiranim vojnim vježbama, optužujući saveznike za podizanje napetosti u regiji.

U izjavi koju je prenio državni medij KCNA, ministarstvo vanjskih poslova Śeverne Koreje također je reklo da će razmotriti dodatnu vojnu akciju ako Vijeće sigurnosti UN-a, pod utjecajem Sjedinjenih Država, nastavi s pritiskom na Pjongjang.

Izjava je uslijedila dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za godišnje vojne vježbe u sklopu napora da se bolje suprotstave rastućim nuklearnim i raketnim prijetnjama Śeverne Koreje, prenosi Reuters.

Dugogodišnja napetost

Ministarstvo odbrane iz Seula u petak je saopštilo da će Južna Koreja i Sjedinjene Države organizovati simulacijske vježbe u Washingtonu sljedeće neđelje te redovnee proljećne vježbe pod nazivom Štit slobode sljedećeg mjeseca u Južnoj Koreji.

Južna Koreja nazvala je u novom dokumentu o odbrani svojeg śevernog suśeda “neprijateljem”, što je termin koji je upotrijebila prvi put u šest godina, signalizirajući novo zaoštravanje odnosa prema Pjongjangu.

Al Jazeera

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment