U OSNOVNIM ŠKOLAMA LPO I NJEGOŠ NA CETINJU OBILJEŽEN 22. APRIL-DAN PLANTE ZEMLJE

Za VOMINFO piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

U čast Dana planete Zemlje, službenici Nacionalnog parka Lovćen, Božidar Proročić i Miodrag Bogdanović, posjetili su osnovne škole “Lovćenski partizanski odred“ i “Njegoš,“ đe su održali edukativne časove posvećene ovom važnom datumu. U Osnovnoj školi “Lovćenski partizanski odred“, učenici šestog razreda pod mentorstvom profesorice biologije Milke Mojašević-Vušurović, pokazali su izuzetno znanje o važnosti očuvanja Planete Zemlje. Oni su, takođe, predstavili video klip na temu klimatskih promjena, sa kojim su osvojili treće mesto na regionalnom takmičenju. Učenici su bili veoma aktivni, demonstrirajući sve što su tokom ovog predavanja imali priliku da nauče. Milka Mojašević-Vušurović je svojim predanim radom sa učenicima dostojno obilježila ovaj značajan datum, dajući svoj nemjerljiv doprinos.

Nakon ovog programa, učenici drugog razreda su sa svojom učiteljicom Šejlom Kajić organizovali raznovrstan program koji je obuhvatio korelaciju predmeta crnogorski jezik i književnost, priroda i društvo, muzička i likovna kultura. Posle diskusije o značaju očuvanja životne sredine i važnosti reciklaže, učenici su kreirali pano sa porukama i crtežima o ekologiji. Takođe, izradili su krunice sa natpisom “Ja volim planetu“ i na majicama zalijepili zeleno-plavo srce koje simbolizuje ljubav prema planeti. Na kraju su u holu škole izveli horsku pjesmu “Čuvaj planetu.“ Šejla Kajić, koja se pored pedagoškog rada bavi i pisanjem poezije i proze, dala je poseban pečat ovom događaju.

U Osnovnoj školi “Njegoš“, Miodrag Bogdanović i profesorica Milka Bećir su takođe održali predavanje, tokom kojeg su učenici aktivno učestvovali i demonstrirali znanja stečena tokom edukacije. Ovo je primjer nastavka uspješne saradnje koja će se nastaviti i na budućim manifestacijama. Direktorice osnovnih škola “Lovćenski partizanski odred“, Danijela Bokan i “Njegoš“, Adrijana Aleksić, izrazile su podršku ovoj manifestaciji, podstičući mlade da istražuju i promovišu sve vrijednosti i ljepote naše Planete Zemlje.

Edukativno-promotivni časovi povodom Dana Planete Zemlje u osnovnim školama “Lovćenski partizanski odred“ i “Njegoš“ nadmašili su sva očekivanja, demonstrirajući izuzetnu posvećenost učenika očuvanju ekoloških vrijednosti naše planete. Ovi događaji su bili prilika da učenici, pod vođstvom svojih uvaženih mentora, ne samo prošire svoja znanja o ekologiji i održivom razvoju, već i da pokažu kako se teoretsko znanje može primeniti u praktičnim aktivnostima.

Mentori, priznati profesori u svojim oblastima, uspješno su prenijeli svoje znanje, motivišući učenike da razmišljaju kritički i da aktivno doprinose očuvanju okoline. Kroz interaktivne prezentacije, radionice i diskusije, učenici su imali priliku da pokažu svoje razumijevanje složenih ekoloških problema, ali i da prezentuju inovativna rešenja koja su razvili. Poseban akcent bio je na praktičnom prikazu znanja kroz umjetničke i naučne projekte, poput izrade ekoloških poruka i kreativnih radova koji su imali za cilj podizanje svijesti o značaju održivog življenja. Ova inicijativa je potvrdila da su škole, sa svojim mentorima i učenicima, ključni akteri u edukaciji mladih generacija o važnosti očuvanja prirodnih resursa i promociji ekološki odgovornog ponašanja. Ovi događaji su ne samo afirmisali znanje i kreativnost učenika, već su i podstakli razvoj novih školskih politika usmjerenih na integraciju ekoloških studija u redovan školski program, čime se dodatno doprinosi dugoročnoj zaštiti naše planete.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment