Vo vjeki vjekov…

Osvrt: Kako je predsjednik apostolske Vlade završio na fresci

SA NAŠIM ĐEDOM UVIJEK I SVUDA! – tvitnuo je bivši premijer i bivši političar Zdravko Krivokapić, prezentujući javnosti fotografije freskopisa u izradi, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na kojem se on nalazi među vjernicima i sveštenstvom na sahrani mitropolita Amfilohija.

Kako se uočava na fotografijama, pozicija odra pokojnog mitropolita je još u formi skice, kao i Krivokapićevo poprsje, ali je njegov portret dovršen. Bivši premijer je postavio tri fotografije: široki plan freske, zatim bliži, a potom i svoj zumirani lik. Objavu je naslovio propratnom porukom koja zrači neskrivenim ponosom što će za vjeki vjekova posmatrati vjerujući narod sa zida Hrama.

A kako i ne bi – upravo zaslugom pokojnog mitropolita formirana je 42. ekspertska Vlada Crne Gore u kojoj je Zdravko Krivokapić viđen kao bogomdano rješenje koje će premostiti međusobice i raznorodnost članica širokog političkog spektra koji je odnio prevagu na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Pod utiskom ukazane prilike, Krivokapić je prilikom formiranja Vlade gledao da njegov kabinet ima 12 ministarstava, srazmjerno broju apostola, a takvu je semantičku paralelu sam plasirao u javnosti.

Sadržaj i forma

Centralno mjesto na fresci zauzimaju visoki oci, a sudeći prema fizionomiji, naziru se likovi aktuelnog patrijarha srpskog Porfirija. Reklo bi se da je tu i sadašnji mitropolit Joanikije, čija je jurisdikcija, odlukama Svetog sinoda SPC, prije njegove intronizacije, izgubila dotadašnje atribute, koji su jedino ostali zapisani na Amfilohijevom grobu (arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Svetog trona pećkog). Moguće da upravo zbog te okolnosti, kao i oktroisanja Temeljnog ugovora iz Beograda, Krivokapić nije bio taj koji je stavio potpis na dokument koji svodi Mitropoliju u ravan sa ostalim eparhijama. Ali jeste Dritan Abazović, kojeg nema na fresci.

Za razliku od novofreskopisanih zidova širom bogomolja u Crnoj Gori, Amfilohijev ispraćaj je prikazan prilično vjerno, tako da se daje prepoznati veći dio onih koje je freskopisac trebalo da stavi u prvi plan. Osim vrha Srpske pravoslavne crkve, tu je i Dragan Mitrović, nekadašnji starješina Hrama, inače brat jednog od ministara u Krivokapićevoj vladi.

Fotografiju nedovršenog živopisa Krivokapić objavio na Tviteru

Za neke se može nagađati ko su, dok mnogih koji bi moguće i željeli da se nađu na zidu – nema. Sa Krivokapićem nema dileme, prepoznatljivi lik nekadašnjeg premijera definitivno pripada njemu. Među naslikanim likovima, nazire se fizionomijom neuhvatljivi, ali pozicijom i stajlingom markantni prikaz književnika Matije Bećkovića.

Upravo je Bećkovićev autoritet bio presudan što je svjetlo dana ugledalo Krivokapićevo autorsko djelo – knjiga „Blagoš“ promovisana 3. juna 2022. godine, upravo u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja.

To je na promociji potvrdio sam Krivokapić, navodeći da knjiga nije prošla na dva konkursa, ali je rečeno da će biti objavljena nakon što je pročitao Bećković.

Istorijska ličnost

Za svoju knjigu bivši premijer je kazao da je štivo koje se mora pročitati dvaput da bi se razumjelo, dok je episkop budimljansko-nikšićki

Metodije Ostojić tada kazao da je profesor Krivokapić taj koji je izveo narod na pravi put kad je narod bio, kako tvrdi, zbunjen.

– Kada se narod koleba, uvijek se nađe jedan čovjek preko koga se desi prosvjetljenje. To Bog odabere. Naš cijenjeni profesor je istorijska ličnost jer je najvažnije to što je u istorijskom trenutku bio od Boga odabran da predvodi narod za koji su mnogi mislili da neće pobijediti i da je neuspjeh zagarantovan. Tu je stao ispred svih – istakao je tada Metodije.

Ako je već crkva rekla da je Krivokapić od Boga odabran, onda je Krivokapić na fresci božja volja. 
Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment