“Zločin nema amneziju ni amnestiju!!!”

Śećanje na familiju Zvicer

Inicijativu za izgradnju spomenika podnijela Prijestonica Cetinje .
Projekat izgradnje spomenika započet početkom marta.

Otkrivanje spomenika planirano na stogodišnjicu monstruoznog zločina , 23. ili 24. aprila o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost .

idejno rješenje:


Novac za izgradnju obezbijedili donatori i Prijestonica Cetinje.

Saopštenje grupe građana Cetinja prenosimo integralno:

“Sljedećega mjeseca navršava se sto godina od stravične smrti familije Petra Zvicera koju su zločinačke ruke srbijanskoga okupatora živu sažegle u kući. Gotovo cijelu stotinu godina ćutalo se o tome stravičnom zločinu kakav u svojoj milenijumskoj istoriji nije viđela Crna Gora. Svezana ispred kuće gledala je baba komite Petra Zvicera kako joj u plamenu gore kućna čeljad, među njima i troje đece od jedne do pet godina, pa isvijestivši pred tim monstruoznim prizorom ubrzo i umrla. Ćutalo se o tome dugo – jednom iz straha da se požar s kuće Zvicera ne proširi i na ostale kuće crnogorskih rodoljuba, a kasnije iz želje da se zarad bratstva i jedinstva oprosti, potisne i zaboravi crnogorska međuratna golgota. No potonje doba, kad su ponovo uzavrele velikosrpske “oslobodilačke” strasti, osvježilo je śećanje na tragediju i žrtvu koju je podnijela Crna Gora da bi nakon toga od saveznika bila žrtvovana zarad ispunjenja velikodržavnoga apetita iz komšiluka. Baš zato što je potiskivan i svjesno guran u zaborav ustanički otpor crnogorskih rodoljuba, čija je jedina krivica bila to što ne pristaju na izdaju i na ropstvo, Crna Gora je danas sve bliža stanju u koje su je doveli “oslobodioci” 1918. godine. Stoga tragedija komite Petra Zvicera, čija je krivica bila beskompromisna odanost domovini, mora biti pouka svim narednim generacijama i podśećanje ne da se svete no da nikad ne zaborave!
Raduje nas zbog toga što će ovih dana biti realizovana inicijativa koju je Prijestonica Cetinje podnijela pretprošle godine i uoči stogodišnjice monstruozne smrti porodice Petra Zvicera u Rokočima biti podignut spomenik koji će opominjati da se s dužnim pijetetom odnosimo prema onima koji su živote položili za našu slobodu, spomenik koji će nas opominjati na našu dužnost da sačuvamo tu slobodu i ne pokleknemo pred ideološkim potomcima onih zlikovaca koji su spalili i kuću Petra Zvicera i crnogorsku slobodu.”

Radovi se privode kraju

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment